EŞİK'ten yeni anayasaya karşı ortak duruş çağrısı

Yapılmak istenen yeni anayasanın kadın erkek eşitliğini ortadan kaldırmak niyetiyle hazırlandığına dikkat çeken EŞİK gönüllüleri, tüm muhalif kesimleri ve muhalefet partilerini ortak bir duruş göstermeye çağırdı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüleri 28. Yasama Dönemi‘nin başladığı Meclis’te kadın milletvekilleriyle birlikte açıklama yaptı. AKP-MHP iktidarının yeni anayasa teklifine tepki gösterilen açıklamada 81 ilden gelen EŞİK gönüllüklerinin yanı sıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) kadın milletvekilleri katıldı.

‘BU MECLİSIN ANAYASA YAPMA YETKİSİ YOKTUR’

EŞİK adına açıklamayı Hülya Gülbahar yaptı. Mevcut meclisin anayasa meclisi olmadığına işaret eden Hülya Gülbahar, “İktidar bir yandan, kendi döneminde defalarca değiştirerek bir AKP Anayasası haline getirdiği Anayasa’yı bile onlarca kez ayaklar altına almasına karşın, Meclis’e yeni Anayasa teklifi sunacağını söylüyor. Demokratik tartışma ve uzlaşma ortamının sıfırlandığı koşullarda, kapalı kapılar ardında yazılan taslağın sivil ve özgürlükçü bir Anayasa olacağını iddia ediyor. Demokratik muhalefete yönelik baskıların gölgesinde, türlü çeşit adaletsizlikler ve kirli bilgiler ablukasında gerçekleşen seçimler sonucunda oluşan bu meclisin Anayasa yapma yetkisi yoktur. Mecliste yer alan partiler, seçim sürecinde toplumdan yeni bir Anayasa yapma yetkisi istememiştir. Bu meclis Anayasa Meclisi değildir.” 

‘REİSLİ BİR AİLE MODELİ DAYATILIYOR’

Yapılmak istenen yeni anayasanın kadın erkek eşitliğini ortadan kaldırmak niyetiyle hazırlandığına dikkati çeken Gülbahar, “Aileyi koruma adı altında kadınların ve çocukların baskı ve şiddete mahkum edildiği reisli bir aile modeli tüm topluma dayatılmaktadır. Nafaka hakkı, boşanmanın hızlandırılması, aile arabuluculuğu,  karma eğitim, erkekleri mağdur ettiği iddia edilen 6284 sayılı şiddet yasası tartışmaya açılarak toplumdaki eşitlik fikri ve kadınların hayatları ve emekleri değersizleştirmeye çalışılmaktadır. Medeni Yasa ve laik, eşitlikçi aile hukuku; seküler dindar, genç yaşlı, fark etmeksizin bu ülkede yaşayan herkesin eşit yurttaşlık güvencesidir. Medeni Yasa kadınların eşit yurttaşlık hakkı ve doğumdan ölüme tüm haklarına saygı demektir. Eşitliği sağlayan yasaları her fırsatta aşındıran iktidarın ‘Medeni Yasa’nın aile hukuku bölümünü sil baştan ele alacağız’ demesi bir tehlike işaretidir. Bu nedenle EŞİK olarak 3 yıldır, ‘Yasalara dokunmayın, uygulayın’ diyoruz. Çünkü her dokunduklarında bozduklarını biliyoruz.”

MUHALİF KESİMLERE VE PARTİLERE ÇAĞRI

Gülbahar, yeni anayasa karşısında tüm muhalif kesimleri ve muhalefet partilerini ortak bir duruş göstermeye çağırdı. Gülbahar, şunları söyledi: “Yok canım, o kadar da değil’ diyen, iktidarın tek derdi ekonomik krizi gölgelemek diyerek olan biteni görmezden gelen, kadın haklarının tırpanlanmasını sonra, hiç gelmeyen uygun bir zamanda konuşulacak ikincil bir mesele olarak gören; laikliği çekinerek savunan ya da sözünü etmeyen tüm toplumsal kesimleri, tüm kadınları ve laiklik ve eşitlikten yana tüm milletvekillerini göreve çağırıyoruz.