Erivan'da Kürt, Ermeni, Süryani ve Gürcü kadınlar bir araya geldi

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Özgür Kadınlar Birliği'nin düzenlediği bir toplantıda Kürt, Ermeni, Süryani ve Gürcü kadınlar bir araya geldi.

Erivan’da düzenlenen bir toplantıda buluşan kadınlar, 25 Kasım vesilesiyle kadına yönelik şiddet, bu şiddete karşı örgütlenme ve mücadele biçimlerini tartıştı.

Özgür Kadınlar Birliği üyesi Lianna Mihoyan, 25 Kasım'ın anlamına ilişkin bir bildiri okuyarak, günün Mirabel kardeşlerin mücadelesine dayandığını ve bu mücadelenin bugün de devam ettiğini vurguladı.

Liana Mihoyan, Jeanne d'Arc'tan Sakine Cansız'a kadar birçok kadının direnişini anarak, kadınların mücadelesini büyüttüklerini ifade etti.

Toplantıda yapılan konuşmalarda, kadına yönelik siyasi şiddetin ele alındığı belirtilirken, erkek sistemine ve devlete karşı bir araya gelinmesi gerektiği vurgulandı.

Lianna Mihoyan, "Kendimizi koruyun, başımızın çaresine bakacak güce sahibiz. Bize yapılan her türlü şiddet ve haksızlığı kabul etmememiz için birbirimizin acısını hissedip kendi örgütümüzü oluşturmalıyız" dedi.

Ermenistan'da insan hakları savunucusu Larisa Alaverdyan, kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel olduğunu belirterek, toplumun zihniyetini değiştirecek bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Süryani parlamenter Zemfira Mirzoyev ise, güçlü olan erkeklerin söz sahibi olduğu bir dünyada yaşandığını dile getirdi ve kadınlara her alanda büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Ulusal Birleşik Toplumsal Örgütlenme Başkanı Kristine Vardanya, dünyada her ülkede kadınların erkek şiddetine maruz kaldığını söyledi.

Kristine Vardanya, "Eylemlerimiz bugünle sınırlı kalmamalı. Çünkü kadınlar her gün şiddete maruz kalıyor, bu tüm uluslarda ve dinlerde var" diye konuştu.

Medeni Mutabakat Partisi milletvekili Mariya Karapetiyan, dünyanın her yerinde sürdürülen savaşın çok sayıda kadın ve çocuğun acı çekmesine ve şiddete maruz kalmasına neden olduğunu belirtti.

Mariya Karapetiyan, "Tüm devletler erkek zihniyetiyle yürütülüyor ve bu savaşlar da erkek zihniyetiyle sürdürülüyor" dedi.