‘Eylemimiz talepler yerine gelene kadar sürecek’

Gebze Cezaevi önünde yaptıkları nöbet eylemi engellenen aileler, çocuklarının taleplerinin karşılanması çağrısı yaptı. Aileler, tüm fiziki zorlanmalarına rağmen eylemi sürdüreceklerini vurguladı.

Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde 9 Nisan’da başlattıkları oturma eylemi engellenen aileler, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ile yaptıkları görüşme ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Kocaeli Şubesi’ne gitti. Aileler orada da polislerin “Gebze’de kalsaydınız neden buraya geldiniz ki?” sorusuyla karşı karşıya kaldılar.

Polis engellemesini değerlendiren 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Hatice Çalıhan’ın annesi Zeynep Çalıhan, “Önümüzdeki günlerde neler olur bilmiyorum. Ama ben her görüşe gittiğimde kesinlikle kararlı kadınları görüyorum. Eylemi asla bırakmayacaklarını duyuyorum. Bunları duydukça biz de alanda kendimizi güçlü hissediyoruz" dedi.

Cezaevi önündeki eylemler başladığından beri sağlık problemlerinin arttığını dile getiren Çalıhan, bacaklarında sıvı kaybı olduğunu ve gözaltına alınırken yapılan muamelenin kendisini zorladığını söyledi.

Kızı Newroz Bozkurt’un 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olduğunun bilgisini veren Sultan Bozkurt, “Zeynep Anne ile çocuklarımızın görüş günü aynı olduğu için sürekli bir araya gelirdik, açlık grevleri başladığı ilk günlerde neler yapabiliriz diye düşünüyorduk ancak kamuoyu desteği çok olmamasından çekiniyorduk. 9 Nisan’da bu eylemlere başlama kararını aldığımızda açık görüş vardı. İçeride bulunan çocuklarımız başta olmak üzere, görebildiğimiz tüm tutuklulara ve tutuklu yakınlarına kararımızı açıkladık ve olabilecek sorunlarda korkmamaları gerektiğini onlara aktardık. Ve eylemimize başladık. Başladığımız ilk günden itibaren her gün fiziki ve sözlü saldırılara maruz bırakılıyoruz” diye ifade etti.

3 annenin bugün Vali ile görüşebildiğini dile getiren Bozkurt, "Vali bize ‘sizi kimin örgütlediğini biliyorum’ gibi şeyler söyledi. Bunu asla kabul etmiyorum. Biz hukuki olan hakkımızı arıyoruz. Bu görüşmeden zaten bir beklentimiz yoktu ama yine de gidelim diye karar aldık. Oraya gidince bir kez daha anladık ki hepsi kukla. Emir büyük yerlerden geliyor. Onlar hiçbir anneyi anlamıyor. Ama biz yine de eylemimizi gittiği yere kadar götüreceğiz” diye konuştu.

Oğlu Tekirdağ F Tipi Cezaevinde olan Hazal Taş ise oğlunun görüşüne gittiğinde açlık grevinde olan tutukluların sağlık durumlarında gözle görülür tahribatlar oluştuğunu belirterek, “Çocuklarımızın talepleri bizim de talebimizdir. Çocuklarımız için adım atılsın bu konuda hangi makam sorumluysa bir an önce tecridin kaldırılması için adım atsın” dedi.