FEDA Kadın Meclisi: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz

FEDA Kadın Meclisi, Türk Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’ın 20 Mart günü yayınladığı bir kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini kınadı, “Kararı tanımıyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Kadın Meclisi, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini kınadı.

“İstanbul sözleşmesi bizim kırmızı çizgimizdir” diyen FEDA Kadın Meclisi açıklamasında şunları belirtti: “İstanbul Sözleşmesini fesheden AKP-MHP, Ergenekon ve mafya çete koalisyonu hukuki hiçbir dayanağı olmayan bu karardan derhal vazgeçmelidir.

İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekildiği günden bu yana, altı kadının katledildiği basına düştü. Kadınlara nefes aldıran ve yaşatan bu sözleşmeyi kadınlar onurlu direniş ve dişe diş bir mücadele ile kazandıkları İstanbul Sözleşmesi’nden asla ve asla vazgeçmeyecekler. Günümüz dünyasında başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede kadınlara karşı cinsiyetçi emek sömürüsü ve her türlü ayrılıkçı kadın kırımı ve saldırıları hız kesmeden devam ediyor.

Bu nedenle kadınları yaşatan sözleşmenin etrafında daha fazla kenetlenerek, dayanışarak mücadeleyi büyütmek zorundayız. Biz FEDA Kadın Meclisi olarak, tek bir kız kardeşimizin tırnağına zarar gelmemesinin örgütlü mücadelesini dünyanın neresinde olursak olalım birlikte yürütmeye varız. Şimdiye kadar erkeğin ve devletin şiddeti ile Hakk’a yürüyen kadın canlarımız için özümüz darda.

Öte yandan dünyanın dört bir tarafında da muazzam bir kadın direnişi ve kadın dayanışması var. Kadınların bu örgütlü itirazı ve direnişleri elbette ki tiranları korkutuyor. Tek adam rejiminin HDP başta olmak üzere kadınlara, emekçilere, öğrencilere, Kürtlere, Alevilere kısacası kendisine biat etmeyen tüm kesimlere faşizanca saldırısını kınıyor, tüm kesimleri faşist iktidara karşı güçlerini birleştirmeye davet ediyoruz.

Kaldı ki buna gücümüz var. Newroz alanları kadının örgütlü mücadelesinin sesi ve rengi ile dolup aştığı gerçeği birlikte mücadeleyi bize hatırlatıyor. İstanbul Sözleşmesi yerine yerli, milli ırkçı zihniyetin Ankara sözleşmesini dillendiren AKP’li kadınların ne denli erkek eril zihniyetin etkisinde olduğunu göstermektedir. Raya Heqî kadınlarının dediği gibi yer ile göğü birbirine bağlayan yedi renkli gökkuşağının hakikatini hiçbir güç yok edemez. Çünkü o yerin göğün direğidir.

İstanbul Sözleşmesi de bizim kırmızı çizgimizdir kimse bizden alamaz!

Nerede olursa olsun kız kardeşlerimize yapılan her türlü haksızlığı kendimize yapılmış sayıyor, özümüzle dara duruyoruz. Nijeryalı kadın şairin; ‘Koşan bacaklarını kestiğiniz kadınlar,

Uçmak için kanatlı kızlar doğurur diye kimse sizi uyarmadı mı?” dediğini tüm tiranlara hatırlatmak isteriz.”