Katledilen Doğan ve Şaylemez mezarları başında anıldı

Paris'te katledilen Kürt devrimci kadınlar Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Elbistan ve Mersin'de anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen Kürt devrimci Fidan Doğan, Maraş’ın Elbistan ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı. Hançıplak (Xopon) Mahallesi'ndeki mezarlıkta gerçekleştirilen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri, HDP yöneticileri ile Doğan’ın yakınları katıldı.  
Anmadan önce mahalle ve mezarlık polis ve jandarma tarafından ablukaya alındı. Kadınların mor eşarpla katıldığı anma etkinliği, jandarma tarafından drone ile kaydedildi. 

‘MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Anmada konuşan HDP’li Ayşe Sürücü, yıllar geçmesine rağmen Fransa'nın katliamın aydınlatılması için hukuki herhangi bir adım atmadığını belirterek, "Katilleri ortaya çıkarmadılar. Planlı olarak bu katliam tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirildi. Ve 3 kadın devrimci Paris'in orta yerinde katledildi. Dönemin Fransa devlet yetkilileri bu katliamdan kendilerini sorumlu görsün. Bu katliamı aydınlatsın. Tarih önünde bu sorumluluklarını yerine getirsinler. Sakine, Leyla ve Fidan duruşları, mücadeleleri ile Kürt halkının mücadelesine güç kattılar. Onların izinde mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Konuşmanın ardından Doğan'ın mezarına karanfiller bırakıldı. Anma daha sonra "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla son buldu. 

MERSİN

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Mersin’de de anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Toroslar ilçesinde Güneykent Mezarlığı’nda bulunan Leyla Şaylemez’in mezarı başında yapıldı. Etkinlikte Paris ve Silopi’de katledilen Kürt siyasetçilerin fotoğrafları taşındı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Mersin, Adana il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.


HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesi için somut adımların atılmaya başlandığı bir dönemde 3 Kürt kadın siyasetçinin Paris’in göbeğinde katledildiğini söyledi.
Anma, “Şehîd namirin”, “Jin jîyan azadî” sloganlarıyla sonlandı.