Finalde bir fedaiydi Siser

Nisan’dı. Xakurkê yeşillerini giyinmişti. Onu da burada tanıdım, yaşamayı sevenlerin arasında. Geverliydi. Siser hevaldi. Birdi, birlikti. Finalde bir fedaiydi…

Bazı yolculuklar vardır, ucu açıktır ve nelerle karşılaşacağın meçhuldur; üstelik yaşamının geri kalanını belirleyecektir. Ben de böylesi bir yola çıktım. Yoldayken aşık olmayı öğrendim. Toprağa nasıl bakmam gerektiğini bildim. Benden önce de bu topraklara adım atanları birer birer tanıdım.

Baharın, tüm güzelliklerini uyandırıp yeryüzüne çıkardığı bir zamandı. Nisan’dı. Xakurkê yeşillerini giyinmişti. Yürüdüm suların eşliğinde, hafiften esen rüzgarla. Bahar kokusu genzime kadar geliyor, adeta gülümsüyordu. Yağmur hafiften çiseleyerek kıskandırıyordu. Beni iki güzel kadın karşıladı. Savaşan güzelleşirmiş. Anladım.

Onu da burada tanıdım, yaşamayı sevenlerin arasında. Dokunduğu her işi yerli yerinde yapan ve bunu tüm etrafına yayan güzel bir kadın; Geverliydi.

Tepeden geliyorlardı. Uçaklar şimşek gibi etraflarını vuruyordu. Onlardan birkaç saat önce yerimizi almıştık. Sabah kalabalık bir ses duydum. Uyanır uyanmaz kendimi kamelyaya attım. Bir grup gerilla vardı; hepsi ağız dolusu gülüyordu. Hiç umurlarında değildi şimşek gibi çakan uçaklar. Meydan okuyorlardı güler yüzleriyle. Sarı saçları ve ağız dolu gülüşüyle bir gerilla gülümsedi bana. 'Ben Siser, tepeden geliyorum' dedi. Biraz dinlenmelerini istedim ama hemen yanıma geldi ve oraları, nasıl geldiklerini anlattı. O anlatırken ben de hayranlıkla bakıyordum. Bu sevecen ve içten yaklaşımı şaşırtmıştı. Yerinde durmayan bir gerillaydı.

Bir gün eylem hazırlıkları için toplanmışlardı. Bir grup gerillaydı. Arnos ile Siser aynı koldan eyleme gideceklerdi. Arnos, Vanlı bir gerillaydı. 2013’te gerilla saflarına katılmıştı. Siser B7, Arnos da BKC kullanıyordu. İki gerilla da saldırı grubundaydılar. Geceden tüm hazırlıklarını yaptılar. Bir yandan da arkadaşları için bir şeyler tedarik ediyorlardı. Çantalarını, cephanelerini, hepsini hazırladılar. Kalan gerillalar da onlar için moral hazırlığı yapıyordu. Gerillada düzenlemesi olanlara veya eyleme gidenlere bu jest yapılır. Böyle güzel bir kültüre sahiptir gerilla. Hepimiz şarkı söyledik. Siser'in sesi de kendisi kadar güzeldi ama o gün ne yaptıysak söylemedi. Gece geç vakitlerde 'Siser heval bir şarkı söyler misin bana' dedim, gülümsedi ve ‘seni kırmayacağım’ diyerek başladı şarkıya.

‘Heval' kelimesinin anlamını bilirsiniz. Özünde birlikte olmak anlamındadır. Siser de hevaldi. Birdi, birlikti. Sabah eyleme gitmek için yola çıktılar. Ben de elimde kameramla düşüncelerini birer birer aldım. Hepsi de çok umutluydu. Siser'e, 'eyleme gidiyorsun neler hissediyorsun' dememle; “Bir heyecan var, bu heyecanı başarıya götüreceğiz ve başaracağız buna inanıyoruz. Özellikle de şehit arkadaşlarımın intikamını alacağım. Şehit Serdem ve şehit Agiri'nin intikamını alacağız. Topraklarımızdan düşmanı çıkartacağız” dedi. Aynı eylemde yer alan gerilla Arnos da “Bu eylemimiz bir intikam eylemidir. Zafer ruhuyla gidiyoruz ve zafere de ulaşacağız” demekle yetindi. O eyleme katılan tüm arkadaşların güzelliklerini kadraja öyle almıştım. Keşke gözlerimin kadraja aldığının hepsini kameram da alsaydı. Hayran olan gözlerim, onların mükemmelliğini sizlere de yansıtırdı. Bir çok güzelliği bir arada yaşadılar ve yaşattılar.

Haberlerde Xakurkê alanında eylem olduğunu ve bu eylemde Kevortê, Lêlikan ve Elî Dirêj tepelerine eş zamanlı eylemler yapıldığını duydum. Pür dikkat kesildim. Eylemde beş gerillanın fedaice şehadet mertebesine ulaştığını duyar duymaz ürperdim. Evet Siser, Arnos, Hawar, Derwiş ve Welat bu eylemde şehadete ulaştılar. Finalde bir fedaiydi Siser…

Siser Botan (Garibe Kılıç), 16 Mart 2019’da Sidekan’da Arnos Serhat (Abdullah Erkol), Derviş Oremar (Sipan Sevmiş), Hawar Bedran (Serkan Tuncer), Welat Dilken (Abdullah Yaşar) ile birlikte şehit düştü.