Frankfurt ve Düsseldorf'ta 8 Mart kutlandı

Frankfurt ve Düsseldorf'ta yürüyen yüzlerce kadın, kadın bedeni üzerinden yürütülen her türlü pazarlamaya karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

Almanya'nın Frankfurt ile Düsseldorf kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolaysıyla yüzlerce kadın alanlara çıktı.

FRANKFURT

Frankfurt kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Frankfurt merkez tren istasyonu önünde başlayan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. 

Yürüyüş korteji önünde kadın özgürlük mücadelesinde sembolleşmiş Rosa Luxemburg, Clara Zetkin ve Sakine Cansız’ın fotoğrafları ile değişik zamanlar ve yerlerde katledilen kadınların resimleri ve TJK-E flamaları, “Jin jiyan azadî” dövizlerinin taşındı.

Ulusal kıyafetler giyerek eyleme farklı bir görsellik katan Kürt kadınlar, sık sık “Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî” sloganı attı.

Frankfurt en işlek meydanı olan Rossmarkt’a kadar yürüyen kadınlar, burada bir miting gerçekleştirerek, erkek egemen sisteme karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekti. 

Kadın cinayetlerinin politik olduğuna da vurgu yapılan konuşmalarda, kadın bedeni üzerinden yürütülen her türlü pazarlamaya karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Mitinde ayrıca Almanya Kürt Kadınlar Birliği, Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği, Zora, Alevi Kadınlar, Women Defend Rojava, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi adına konuşmalar yapıldı. Miting, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Almanya Kürt Kadınlar Birliği ve enternasyonalist kadın örgütleri ortaklaşa eylem yaptı.

Eyleme, Feministische Aktion Düsseldorf, Feministische Aktion Mönchengladbach, Femtopie Duisburg, Riseup Düsseldorf ve sendika temsilcileri katıldı.

Johannes Rau Platz’da başlayan yürüyüşe Kürt kadınlar “Diren, örgütlen, özgür yaşa” sloganıyla renk kattı.

Yürüyüş esnasında gerici işbirlikçiliğe karşı direnişte Kürt kadınların sembolü haline gelen Gülnaz Karataş’ın mücadelesi anlatıldı. Sık sık “Jin jiyan azadî” sloganıyla yürüyüşe coşku katan Kürt kadınlar, verdikleri mesajlarda 2022 yılının kadın yılı, 21. yüzyılın kadın devrimi yüzyılı olacağını vurguladı.

Eylem, Markplatz’da çekilen halay ardından sona erdi.