Fransa’da her yıl 87 kadın hamilelikten kaynaklı bir nedenle ölüyor

Fransa’da her yıl ortalama 87 kadının hamilelikle bağlantılı bir nedenden dolayı hayatını kaybettiği bildirildi.

Jinekologlar, anestezistler ve ebeler tarafından annelik ölümlerine ilişkin gizli ulusal soruşturma tarafından hazırlanan 6’ncı rapora göre, 2013 ile 2015 arasında Fransa’da gebelikle bağlantılı 262 ölüm gerçekleşti. Bu da her yıl ortalama 87 kadının hamilelikle bağlantılı bir nedenden ötürü öldüğü anlamına geliyor.

Vakaların çoğunda ölümlerin “önlenebilir veya muhtemelen önlenebilir” olduğu belirtiliyor.

Başka vakalarda, kadınların yüzde 13,7’sinin kardiyovasküler hastalıklardan, yüzde 13,4’ünün intihar ve yüzde 11’inin amniyotik emboliden öldüğü bilgisi verildi. Obstetrik kanamalar ise ölümlerin sadece yüzde 8'ini oluşturuyor.

Araştırmacılar, “Ve ölüm nedeninin sıklığı 15 yılda iki kat azaldı” diye ekliyor.

Hamilelik sırasında, yaş gibi bazı faktörlerin de hesaba katılması gerekiyor.  Bu çerçevede, 35 ile 39 yaş arası bir kadının gebelikle bağlantılı ölüm riski üç kat daha yüksek. 40 yaş üzeri bir kadının ölüm riski 4 kat artarken, kadının kilosu da hamilelikle ilgili riskleri arttırıyor. Bu kapsamda, gebelikteki ölümlerin yüzde 24,2’si obez kadınlar arasında yaşandı.

Bununla birlikte yaşam koşulları gebelik ve doğum üzerinde etkide bulunabiliyor. Deniz aşırı bölgelerdeki bir evde yaşayan bir kadının, metropolde yaşayan kadınlara oranla ölüm riski dört kat daha fazla.