Fransa’da ilk kez kadın imamlar cemaate öncülük etti

Fransa’da yaşayan Müslümanlar için bir ilk yaşandı. İki kadın imam, her ikisi de başı açık halde Cumartesi günü Paris’te cemaate öncülük etti.

İki kadın, Paris’te karma bir cemaate imamlık yaptı. 60’ı aşkın kişinin yer aldığı cemaat önünde konuşan kadın imamlardan Eva Janadin, “Bu an, Fransa’daki İslam için önemlidir, çünkü bu namaz İslam dininde kadın-erkek eşitliğini güvenceye almayı sağlıyor” dedi.

Kadın ve erkek karışık olan salonda, vaazlar Fransızca veriliyor, Arapça ifadeler de sistematik olarak çeviriliyor. Bazı kadınlar başörtüsü takarken, bazıları baş açık halde katıldı. İki imam da aynı şekilde baş açık yer aldı. Biri uzun bir etek giyerken, diğer kot pantolon ile imamlık yaptı.

İslam dinine geçen Eva Janadin ve Anne-Sophie Monsinay’ın yıllardı ilerici ve açık bir İslam vizyonunu somut eylemlerle otaya koyduğu iddia ediliyor. Fransız medyasına göre Anne-Sophie Monsinay, “Bugün bu ilk ibadet ile, bu somutlaşıyor” dedi.

Her iki kadın imama göre, İslam dini metinlerinde kadınların imamlığı önünde hiçbir engel yok. Kadın imamlar, toplumsal ve ailesel baskının olmadığı özgür bir diyalog alanı sunmak istediklerini belirtiyor. Janadin, “İslamcılık ve muhafazakarlığa karşı koymak için alternatif bir model filizlendirmek mümkündür” diyor.

Kadın imamlar, Paris’te bir yıl boyunca Cuma namazları için yer kiralamak amacıyla üyeler, sempatizanlar ve bağışçılar nezdinde binlerce euro topladıklarını belirtti.