Fransa'da Kürt kadınlardan 8 Mart etkinlikleri

TJK-F, 8 Mart kapsamında Fransa'da etkinlikler düzenledi.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Drancy ve Villeneuve Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında etkinlikler düzenledi.

Villeneuve Demokratik Kürt Toplum Merkezinde saat kahvaltıda buluşan kadınlar, ardından yönetmenliğini Mylène Sauloy'un yaptığı Kadınların Savaşı filmini izlendi. Kürt kadınların mücadele alanlarını ve ideolojisini konu alan film büyük ilgi gördü. On yılı aşkın bir süredir Medya Savunma Alanları ve Rojava'da Kürt kadınlarını izleyen  Mylène Sauloy, 2015'in sonunda onlarla tekrar buluşmaya gitti. Şimdi de adım adım mücadelelerini tanıtıyor.

KATLEDİLEN KADINLAR ANILDI

Drancy Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde ise kadınlar 'kadın mücadelesi ve siyasi kadın cinayetleri' konulu panelde buluştu.

TJK-E üyesi Güneş Arduç'un panelist olduğu etkinlikte, şunları söyledi:

"Kürt siyaseti içerisinde siyasi cinayetler deyince ilk aklımıza gelen Sara, Rojbîn ve Ronahî oluyor. Kürt özgürlük ve Kadın Özgürlük Mücadelesi içerisinde bu arkadaşların seçilmesi tesadüfi değildi. 50 yıldır kendini inatla sürdüren bir devrimci mücadele var. Ve bunun içinde kadın mücadelesi önemli bir boyut. Zindanlara alındık, sevdiklerimiz katledildi ve katledildik. Sara, Rojbîn ve Ronahî üç kuşak kadın hareketini temsil ediyor."

'KÜRTLER KORKU DUVARINI AŞMIŞTIR'

"Öz yönetim direnişi sırasında katledilen Sêvê, Pakize ve Fatma’nın katledilmesi de yine savaş içerisinde bir algının yaratılması amacını taşıyordu" diyen Arduç, şöyle devam etti:

"Garibe Gezer, devrimci gelenekten gelen bir kadındı. Önce zindana atıldı, daha sonra tecavüze uğradı ve intihar edilmiş denildi. İntihar etmiş bile olsa bu bir cinayettir. Çünkü yaşadıklarıyla buna sürüklendi. Sistem bütün kadınları katledemez ama katlettikleri kadınları toplumun geri kalan kadınlarını korkutmaya çalışıyorlar. Korku, insanı sessiz kılan bir şeydir.

Kürtler bu korku duvarını aşmıştır. Yine Kürt kadınlar da öyle. Yaşamın her alanında kadın 'hayır' demeyi bilmeli. Sadece devletin kaba şiddetine değil, hayatın her alanında neye ne için hayır diyeceğimizi bilmek gerek. Yaklaşan 8 Mart eylem ve etkinliklerine katılım çok önemlidir."

Panelin ardından kadınlar, kadın sofrasında 8 Mart eylemi öncesi sohbet etti.