Fransa’da toplu taşımada kadınlar cinsel taciz mağduru

Fransa’da yapılan bir araştırma, özellikle şehirli, öğrenci veya dar gelirli kadınların sokakta ve toplu taşıma araçlarında onur kırıcı davranışlara maruz kadığını gösteriyor.

Ifop şirketi tarafından yapılan bir ankete katılan kadınların büyük çoğunluğu hem sokakta hem de toplu taşıma araçlarında taciz ve rahatsızlık verici hareketlere maruz kalıyorlar.

Amlete göre, Fransa’da kadınların onda sekizi sokakta ya da toplu taşıma araçlarında farklı biçimlerde cinsel saldırı veya saldırı teşebbüsüne maruz kalıyor.

Buna göre, kadınların yüzde 26’sı son 12 ayda en az bir kez tacizle karşı karşıya kalırken, yüzde 55’si ise 1 yıldan fazla bir süre önce taciz edildiğini söyledi. Araştırmaya katılan kadınlar, sokakta veya toplu taşıma araçlarında karşılaştıkları tacizin farklı biçimlerine dikkat çekiyorlar.

Kimi kadınlar doğrudan sözlü tacize maruz kalırken, önemli bir kısmı da ‘vizüel’ denilen yani bakışlarla taciz ediliyor. Bu iki taciz biçimi kadınların yüzde 68’ini hedef almış. Yüzde 68’lik bir kesim aşırı rahatsız edici bakışlar ile yersiz çalınan ıslıklarla taciz edildiklerini beyan ediyor. Yüzde 32’lik bir kesim ise, cinsel anlam içeren el veya vücut hareketlerine maruz kaldıklarını söylüyor.

Kadınların yüzde 8’i ise tecavüze uğradıklarını beyan ediyorlar. Ankete göre, toplu taşıma araçlarında taciz ve hakarete uğrayanların oranı yüzde 38 iken, sokakta bu oran yüzde 21’de. Anket, toplu taşımayı kullanmak zorunda kalan şehirli veya gelir düzeyi düşük kadınların daha çok hedef olduğunu gösteriyor.

Ankete göre, erkeklerin bu tür saldırılarında hedef olan kadınların önemli bir kısmını büyük şehirlerde yaşayanlar, 25 yaş altı kadınlar, lise ve üniversite öğrencileriyle dar gelirliler oluşturuyor.