Fransa’nın komünist cumhurbaşkanı adayı Roussel ve Kürtler…

Fransa’da nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin komünist adayı Fabien Roussel, geleneksel çerçevenin dışına çıkarak popülaritesini arttırıyor. Roussel, mitinglerinde Kürtlere desteğini ifade ediyor.

Fransa Komünist Partisi’nin (PCF) cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel, anketlere göre kazanma şansı olmasa da solda yeni bir dinamik oluşturuyor. Geleneksel çerçevenin dışına çıkarak sürpriz yaratmayı hedefleyen Roussel, geniş katılımlı mitingler düzenliyor. Roussel, alım gücü, nükleer enerji, güvenlik ve hatta gastronomi gibi farklı konuları ele alarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Komünist Parti son 15 yıldır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde varlık göstermiyordu. PCF Roussel’in adaylığı ile bir yandan ağırlık koymaya çalışırken, diğer yandan diğer sol adaylardan ayrışan özellikle öne çıkarıyor. Örneğin nükleer enerji konusunda realist bir yaklaşım sergilemeye çalışan Roussel, diğer solcu adaylar gibi nükleer santrallerin kapatılması yerine elektrik fiyatlarının düşmesi için nükleere yatırımın gerekli olduğunu düşünüyor. Güvenlik, göçmen sorunu ve laiklik konusunda da daha sıkı bir profil çizen Roussel, “et ve otomobilleri” yasaklamak isteyen bir sol yerine “halkçı bir sol” istediğini ifade ediyor.

Son anketlerde oy oranı yüzde 4’ün üzerine çıktı, ancak sol seçmenler arasında solu en iyi temsil edenler arasında Jean-Luc Melenchon’dan sonra ikinci sırada geliyor. Roussel’in sloganı “Mutlu Günler Fransa’sı”.

Roussel ve partisi PCF, uzun yıllardır Kürt halkı ile yakın bir dayanışma içerisinde. Roussel, 9 Ocak 2013’te katledilen üç Kürt kadın devrimci için bu yıl yapılan anma etkinliklerine de katılarak, dayanışmasını ifade etmişti.

Roussel, hafta sonu Marsilya’da yapılan ve 4 bin dolayında kişinin katıldığı mitingde, Charlie Hebdo katliamında hayatını kaybeden gazeteciler, başı kesilerek katledilen öğretmen Samuel Paty’yi ve DAİŞ çetelerine karşı savaşan Kürtleri andı. Komünist aday, “Bugün entegrist İslamcılara karşı mücadele eden ve Erdoğan ile Türkiye’nin bombardımanlarına maruz kalan Kürtlerle” onur duyduğunu kaydetti. Bu sözler alkışlarla karşılandı. 

Mitingde seçim programına ilişkin bazı detaylar da verildi. Asgari ücretin artışını vaatleri arasında sayan Roussel, “Milyonlarca insanın bu kadar para ve zenginliğin yanında böylesine kötü bir yaşama maruz kalmasını reddediyorum” dedi. Roussel, solda yeni bir umut yaratarak güç kazandırmaya çağırdı.  

Ancak solun parçalı hali seçimlerde başarı ihtimalini de neredeyse yok ediyor. Son anketlere göre mevcut cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 24’ü ile ilk sırada yer alırken, liberal-muhafazakar LR adayı Valérie Pécresse yüzde 16,5 ile ikinci, aşırı sağın adayları Marin Le Pen ile Eric Zemmour ise yüzde 14 baş başa gidiyor. Sol partiler tek bir adayda anlaşma becerisini gösteremedi.