Fransız-İranlı akademisyen Fariba Adelkhah İran'da yeniden hapsedildi

Fransız-İranlı antropolog Fariba Adelkhah, İran'da yeniden hapsedildi. Destek komitesi Paris'te yaptığı açıklamada, hapsedilmesinin ülkeler arasında "güveni azaltacağı" konusunda uyardı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'na göre Fariba Adelkhah, İran makamlarından herhangi bir gerekçe gösterilmeden ve önceden haber verilmeksizin yeniden tutuklandı. 

Bilim insanının Paris'teki destek komitesine göre Adelkhah, Tahran'ın kuzey eteklerindeki kötü şöhretli Evin hapishanesine götürüldü.

Ünlü Paris Siyasal Araştırmalar Enstitüsü'nden antropolog, hem Fransız hem de İran vatandaşlığına sahip. Adelkhah, Haziran 2019'da meslektaşı ve ortağı Roland Marchal ile birlikte Tahran Havaalanı'nda tutuklandı.

Şimdi 64 yaşında olan Marchal, Mart 2020'de Paris ve Tahran arasındaki mahkum değişiminin bir parçası olarak serbest bırakıldı ancak Adelkhah gözaltında kalmak zorunda kaldı.

Aralık 2019'da,  başka bir tutuklu araştırmacı olan Avustralyalı Kylie Moore-Gilbert ile birlikte açlık grevine başladı. Ocak ayında avukatı, casusluk ve kamu düzenini ihlal suçlamalarının düşürüldüğünü söyledi.

Şimdi 62 yaşında olan Adelkhah, Mayıs 2020'de "sisteme karşı propaganda" ve "ulusal güvenliğe karşı komplo" suçlamalarıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ekim 2020'den beri elektronik bir bileklikle ev hapsinde tutuluyordu.

PARİS'TEN SERT PROTESTO

Adelkhah’a karşı yeni hamle, Fransa ve diğer batılı güçlerin nükleer bir anlaşmayı canlandırmak için İran’la müzakere ettiği sırada geldi.

Meslektaşları, Sciences Po araştırma direktörünün 2019 yılında Tahran'da tutuklandığını ve uydurma suçlamalarla beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Fransız hükümeti, araştırmacının yeniden tutuklanmasına öfkeyle tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran'ın eylemlerini "tamamen siyasi ve keyfi" olarak nitelendirdi. Tekrarlanan hapis, ilişkileri "sadece olumsuz" etkileyebilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Adelkhah'ın derhal serbest bırakılması talebi, daha önce Tahran'daki Dışişleri Bakanlığı tarafından reddedilmişti. Aynı zamanda İran, Fransa'yı içişlerine karışmakla suçladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da, Abdelkhah'ın mahkumiyetinin "siyasi ve keyfi" olduğunu vurguladı ve derhal serbest bırakılmasını istedi. Bakanlık, "Kınadığımız hapishaneye geri dönme kararı, Fransa ve İran arasındaki ilişkiler üzerinde yalnızca olumsuz sonuçlar doğurabilir ve iki ülke arasındaki güveni azaltabilir" dedi.

İran'da gözaltına alınan Batılı kurumlarla bağlantılı birkaç çifte vatandaş ve yabancı uyruklu vaka var.

İngiliz-İranlı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, İngiltere hükümetinin İran'a borçlu olmasıyla bağlantılı hapis cezası vermişti.