Grönlandlı kadınlardan Danimarka devletine rızasız doğum kontrolü davası

1966-70 yılları arasında rızaları alınmadan kendilerine doğum kontrolü için spiral takılan kadınlar, Danimarka devletine dava açmaya hazırlanıyor.

Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland’da 1960lı yıllardan başlayarak yerli halka uygulanan doğum kontrolü politikaları mahkemeye taşınıyor.

1966-70 yılları arasında yerli nüfusun kontrol altında tutulması için kendilerine doğum kontrol spirali takılan 4 bin 500 genç kadın arasında olan 67 kadın, Danimarka devletinden tazminat talep etti. Hükümet bu talebi kabul etmezse kadınlar konuyu mahkeme taşıyacak.

Konuyla ilgili olarak The Guardian gazetesine konuşan Psikolog ve kadın aktivist Naja Lyberth "Avukatlarımız insan haklarımızın ve yasaların çiğnendiğinden çok eminler" dedi. Lybertt kendisinin hayatının ilerleyen dönemlerinde çocuk sahibi olduğunu ancak spiral takılan birçok kadının hamile kalamadığını ve anne olamadığını söyledi.

Yerli halkın temsilcileri, yerli kadınlara spiral takıldığı dönemlerde bu operasyonların hijyen ve operasyon sonrası takip konusunda büyük sorunlar taşıdığını ve çok sayıda kadının komplikasyonlar nedeniyle kısır kaldığını öne sürüyor.

Danimarka devleti ve Grönland hükümeti, Danimarka devletinin 1961 ile 1990 yılları arasında Grönland’da uyguladığı hamilelik önleme politikaları konusunda bir soruşturma başlattı. Soruşturmanın 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.

Bu girişim üzerine bir açıklama yapan Danimarka'nın sağlık ve içişleri bakanı Sophie Løhde şunları söyledi: "Bu son derece trajik bir mesele ve kadınların hikayeleri bende derin bir etki bıraktı. Bu konuyu derinlemesine araştırmamız şart, bu nedenle araştırmacılardan oluşan bir ekip şu anda bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürütüyor."