Güney Fransa'daki kadınlar Jineoloji kampında buluştu

Kürt kadınları, St Maximin kentinde Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi tarafından organize edilen Jineoloji kampında buluştu.

Güney Fransa'da yaşayan Kürt kadınları Jineoloji kampında buluştu. St Maximin kentinde Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi tarafından organize edilen ve 4 gün süren kampa 40 kadın katıldı. Kamp Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından kadınların daha önce kendi aralarında tartışıp ortaklaştıkları konular üzerinde devam etti. Kadınlar Jjneolojinin çıkış noktası üzerine tartışmalar yürüttü.

'KADINLARIN İLGİSİ YOĞUN OLDU'

Kampın ilk günkü eğitim programını hazırlayan Şevin Keklik, kadınların kampa yoğun ilgi gösterdiğini, eğitimin ilk gününden, son gününe kadar oldukça verimli geçtiğini söyledi. Kekik, "Kadınlar eğitim görürken belki de ilk defa akılları çocuklarında olmuyordu. Çünkü çocukları hemen yanı başlarında doğanın içerisinde yaratıcı oyunlarla güzel zaman geçiriyordu. Bu kampta sadece kadınlar eğitim görmedi, 6 yaş ve üstü çocuk ve ergenlerle güncel yaşadıkları toplumsal sorunları ve ergenlik üzerine sohbetler edildi. Çocuklarla kültür ve eğitim üzerine konuşmalar oldu. Kürdistan tarihi üzerine anlatımlar oldu" diye konuştu.

'EĞİTİM SAYESİNDE ÖZ GÜVEN KAZANDIK'

Eğitimin diğer günlerinde ise jineoloji komitesinden Zilan Diyar, Kürt kadın hareketinin tarihi ve yaşadığı değişim dönüşüm süreçlerini anlattı. Bu tür kamplara ilk defa katılan kadınlar ise oldukça heyecanlıydı. Kampa katılan kadınlar eğitimin oldukça verimli geçtiğini ve çok etkilendiklerini dile getirdi. Daha önce kendilerini ifade etmekte zorlandıklarını dile getiren kadınlar, bu eğitim sayesinde öz güven kazandıklarını söyledi.

Özgür eş yaşamın tartışıldığı kampta, kadınların savaşın ortasında bile Jinwar köyü gibi komün yaşam sisteminin nasıl pratiğe geçirildiğine ilişkin fotoğraf ve video sunumu yapıldı. Eğitimin son gününde çocukların emek ve çabalarıyla hazırladıkları tiyatro gösterisi ve çocuk korosu sahne aldı. Kamp "Jin, jiyan, azadî" sloganı ile sona erdi.