Güney ve Doğu Kürdistan’da coşkulu 8 Mart kutlamaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kenti, Maxmur mülteci kampı ile Doğu Kürdistan’ın Sine kentinde kitlesel şekilde kutlandı.

Güney Kürdistan’daki kitlesel 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması Süleymaniye’nin Berdeqareman ilçesinde gerçekleşti. Kürdistan Özgürlük Kadınlar Hareketi (RJAK)’nın organizeyle yapılan kutlama Süleymaniye ve çevresinden yüzlerce kadını buluşturdu. “Özgür yaşamı ve özgür toplumu koruma zamanı” şiarıyla düzenlenen kutlamaya kadın sanatçılar Şehên Talebanî, Niyan Ebdula, Rubar Reşîd, Şinyar Necîb’nin yanı sıra müzik grupları Şehîd Vejîn, Şehîd Viyan Soran, Şehîd Serhed sahne aldı.

Folklor grubu Destîna Qendîl’in de sahne aldığı etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız ve Viyan Soran olmak üzere farklı tarihlerde şehit düşen Kürt kadın hareketine öncülük yapan isimlerin posterleri açıldı.

Kürt Halk Önderi ile Jineoloji bilimine dair kitapların yer aldığı stantların da açıldığı kutlamada konuşan RJAK adına konuşan Jîno Reşîd kadın özgürlük hareketinin geldiği düzeye dikkat çekti. Egemen sistemlerin sömürü düzeninin varlığını sürdürmek için her türlü yol ve yönteme başvurduğunu belirten Reşîd “Kadınların özgürlüğünün geldiği aşamayla artık hiçbir iktidar kadın mücadelesinin önüne geçemez” dedi.

Kutlamaya mesaj gönderen Tevgara Azadî ise kadın mücadelesiyle elde edilen kazanım ve hakların korunması gerektiğini ifade etti. Mesajlar ve konuşmaların ardından etkinliğe davet edilen sanatçı ve müzik grupların sahne aldı. Kadınların coşkusunun dikkat çektiği kutlama akşam geç saatlere kadar sürdü.

KADINLAR MAXMÛR TEPESİNE YÜRÜDÜ

Yine Güney Kürdistan’ın bulunan Şehit Rustem Cûdî Mülteci Kampı Maxmûr’da da bugün görkemli bir 8 Mart kutlamaları vardı. Öğlen saatlerine doğru Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin kitlesel basın açıklaması yapan kadınlar, öğlen saatlerinden sonra ise Îştar Meclisi önünde toplanan kadınlar Maxmûr tepesine doğru yürüyüşe geçti.

Tepeye ulaşan kadınlar 8 Mart kutlamasına geçtiler. Genç Kadınlar Hareketi Üyesi Selma Bozan’ın konuşmasıyla başlayan etkinlikte kadınlar daha sonra gökyüzüne güvercinler bırakarak barış ve özgürlük temennisinde bulundular. Kadınlar daha sonra zılgıt ve halayların eşliğinde 8 Mart’ı kutladı.

SİNE’DE ENGELLEMELERE RAĞMEN 8 MART KUTLAMASI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması İran rejiminin baskı ve engellemelerine rağmen Doğu Kürdistan’ın Sine kentinde de kitlesel şekilde kutlandı. Haber ajansı Roj News’in haberine göre Sine’deki kutlamaya kadınların özgürlük talebi damgasını vurdu.

Sine’deki etkinlikte “Nan Kar Azadî” (Aş, İş, Özgürlük) ve “Jin, Jiyan, Azadî” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) pankartları açan kadınlar İran rejiminin zindanlarında tutulan Kürt kadın siyasetçi Zeynep Celaliyan ile kadın gerillaların fotoğraflarını taşıdı. Sık sık “Bijî Serok Apo” sloganın da atıldığı etkinlikte İran rejiminin baskılarının son bulması talebi öne çıktı.