Halide Türkoğlu: Kadınlara yönelik saldırılara karşı örgütlü yaşamı büyütmeliyiz

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Kurdistan’da genç kadınlara yönelik kadın kırımı yaşanıyor. Çözüm örgütlü yaşamı büyütmekte" dedi.

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, erkek-devlet şiddeti sonucu katledilen kadınların anmasına katıldı.

Êlih Heskîf'te yapılan anmada konuşan Halide Türkoğlu, "Bu ülkede, Kurdistan’da kadınlar özel savaş politikaları tarafından şüpheli ölümlere sürükleniyor. Bu ölümlere ve kaybolmalara neden olan birçok politikayı teşhir etmek için bugün buradayız. Sizlerin de bildiği gibi AKP- MHP iktidarı savaş rejimi üzerinden, bu toplumu çökertmek üzerinden birçok politikayı hayata geçiriyor. Bazen fiziksel yok oluşa götürüyor, bazen kültürel anlamda yok oluşa götürüyor. Erkek egemen iktidar, kadınları inkar ederek kendisini var etmeye çalışıyor" dedi.

Halide Türkoğlu, şunları söyledi:

"Özel savaş politikalarıyla Kurdistan’da genç kadınlara yönelik kadın kırımı var. Belki de erkek-devlet şiddeti tarihin hiçbir döneminde bu kadar kadın düşmanı politikayı hayata geçirmemiştir. Kadın yoldaşlarımız kaybettiriliyor, Gülistan Doku şahsında bu yaşandı. Kadın yoldaşlarımız intihara sürüklenmeye çalışılıyor, şüpheli ölümler oluyor. Erkekler de cezasızlık politikasıyla ellerini kollarını sallayarak toplumun içerisinde dolaşmaya devam ediyor. İper Er şahsında bunlar yaşandı. Musa Orhan şahsında da cezasızlık politikası bu ülkede gün be gün yaşanıyor. Yine Rojwelat’ın kaybolmasındaki, kaybettirilmesindeki hakikati hep birlikte bulmaya çalışacağız. 9 Şubat’ta evinden ayrıldıktan sonra kayboluyor. Ailesi her türlü girişimde bulunuyor, yetkililere sesleniyor ama hiçbir devlet kurumu Rojwelat’ı bulmaya çalışmıyor. Sonunda aile kendi imkanları ve çabalarıyla Rojwelat’ın cenazesine ulaştı. Bunun hesabını sormamız gerekiyor. Erkek-devlet; kadınlar yaşamasın, yaşayacaksa da benim istediğim gibi yaşasın diyor. Bize makul kadın olmayı dayatıyor. İşte tam da ölüm budur, katliam budur, cinayet budur.
"Birilerinin makul kadını olmak zorunda değiliz" vurgusunda bulunan Halide Türkoğlu, "Cezaevinde de aynı özel savaş politikalarını uygulayıp irade kırmak için her türlü yöntemi hayata geçirmeye çalışıyorlar. İşte tam da burada cezaevlerinde de bir kırımın yaşandığını belirtmek lazım" dedi.

Halide Türkoğlu, "Erkek devletin kendisinden hesap soracağımızı tekrar belirtiyoruz. Bunun çözümünün de daha örgütlü bir yaşamdan geçtiğini, kadınlar olarak daha örgütlü bir yaşamı büyüteceğimizi ifade ediyoruz" diye belirtti.