Hamburg’da 8 Mart coşkusu

Almanya’nın Hamburg kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü büyük bir coşkuyla kutlandı.

Almanya’nın Hamburg kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için 5 ayrı noktada düzenlendi.

Binlerce kadınının katıldığı kutlamanın en kalabalığı Altona semtinde yapıldı.

Kürdistanlı kadınlar da Altona semtindeki kutlamaya kalabalık bir şekilde katıldı.

Polisin yasaklı olduğu gerekçesiyle YPJ bayraklarını açtırmaması ise alanda bulunan yüzlerce kadın tarafından alkış ve zılgıtlarla protesto edilirken, polisin bu provokatif tutumuna karşılık yüzlerce kadın "Biji YPJ", “Jin, Jîyan, Azadî" sloganları attı.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Leyla Kaya “Sizler bayraklarımızı flamalarımızı yasaklayabilirsiniz, ama YPJ sevgisini içimizden atamazsınız” diyerek duruma tepki gösterdi.

“Diktatör Erdoğan’ın Türkiyesi’nde değil Almanya’da yaşıyoruz” diyen Kaya polisin bu tutumunun kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi.

Hamburg Sol Parti eşbaşkanı Cansu Özdemir de polisin bu keyfi tutumunu protesto ettiklerini belirterek “Yasakçı zihniyetlerle bir yere varamazsınız” diyerek tepkisini dile getirdi.

Başta PKK yasağı olmak özere her türlü yasakçı zihniyetle mücadele ettiklerini söyleyen Özdemir, Erdoğan’ın yasakçı politikalarının burada da Hamburg polisi tarafından uygulanmasını kabul etmediklerini söyledi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi, Hamburg Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADHK) Hamburg ATIK-Yeni Kadın, Hamburg SKB (Sosyalist Kadınlar Birliği) Hamburg Kadın Kolları, Hamburg Courage başta olmak özere birçok kadın kurumunun destek verdiği 8 Mart etkinliği de polisin provokatif tutumuna rağmen coşkusundan bir şey kaybetmeden yaklaşık 2 saat sürdü.

Kadınlar başta Kürtçe şarkılar olmak özere çeşitli dillerden söylenen ezgilerle halaya tutuşarak 8 Mart’ı büyük bir coşkuyla kutladı.

Kutlamalar "Jin, Jîyan, Azadî", “Yaşasın 8 Mart" sloganlarıyla sona ererken kutlamaların yapıldığı alan yaşamını yitiren kadınların yanı sıra pankart ve flamalarla kadının rengine büründü.