Hamburg’da kadınlar Meryem Şahin için eylemdeydi

Eski eşi Kalender Erdoğan tarafından 1 Mayıs 2020’de çocuklarının gözü önünde yakılarak katledilme girişimine ilişkin dava Hamburg’da görülmeye devam ediyor.

Meryem Şahin’in katledilme girimi ile ilgili dava Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.

Mahkeme yapıldığı esnada kadın örgütleri de Meryem Şahin’e destek olmak için bir eylem düzenledi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi, Hamburg ATİK, Yeni Kadın, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADHK) Hamburg Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Hamburg Courage temsilcilerinin yanı sıra Hamburg Eyaleti Sol Parti Eşsözcüsü Cansu Özdemir’in de katıldığı mitingde Meryem Şahin şahsında yaşamını yitiren ya da şiddete uğrayan tüm kadınlar için destek çağrısı yapıldı.

Meryem Şahin için yapılan mitingde Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir sadece Meryem Şahin için değil şiddet gören tüm kadınlarla dayanışmak ve sesleri olmak için miting düzenlediklerini söyledi.

"8 Mart’ı kutladığımız bugünde yine mahkeme kapılarındayız” diyen Özdemir şöyle devam etti: “Devlet bu cinayetleri aile içi şiddet söylemiyle adeta meşrulaştırmakta ve bu da yeni katliamlara yol açmaktadır. Sadece Meryem değil dünyada baskıya uğrayan tüm Meryemler için bugün buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz."

Hamburg ADHK adına konuşan Alev Korkmaz da Türk devletinin İstanbul Sözleşmesini hayata geçiremeyerek kadınları ve çocukları erkek şiddeti karşısında savunmasız bıraktığını söyledi.

Gazeteci Annet Bender de salgınla beraber kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti.

2021 yılının başından bu yana sekiz kadının eşleri ya da yakınları tarafından katledildiğini söyleyen Bender, cinayetlerin ve tecavüzlerin ancak kadın örgütlülüğüyle aşılabileceğini söyledi.

Mitingde Avrupa Kürt Kadın Hareketinin başlatmış olduğu “Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 imza” kampanyası çerçevesinde imzalar toplandı.

Eylemin bitmesinden sonra Cansu Özdemir ve kadın kurumlarının temsilcileri daha sonra gözlemci olarak mahkemeye katıldılar. Mitingde "Kadına uzanan eller kırılsın", “Meryem Şahin yanlız degildir", “Jin, Jiyan, Azadi" sloganları atıldı.