'HDP'de bir araya gelen kadınlar daha aktif olmalı'

KJK Koordinasyonu Besê Erzincan, "HDP’de öncülük eden kadın dil , kültür, eğitim, çocuk bakımı ve geçim kaynağı gibi bir çok alanda öncülük ettiği çalışmalarında daha da aktif rol oynayabilir" dedi.

Cuma günü Stêrk TV'de yayınlanan Rojeva Jin programına katılan KJK koordinasyonu Bese Erzincan gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Açlık grevi direnişinde olan eylemcileri selamlayarak konuşmasına başlayan Besê Erzincan, tecridin sona ermesi amacıyla başlatılan eylemin 5. ayı geride bıraktığına dikkat çekti. Eylemin emeline ulaştığını belirten Erzincan, "Leyla Güven arkadaş öncülüğündeki bu eylemde, bunun yanı sıra Strasburg, PKK-PAJK’lı tutsaklar, Maxmur Kampı’ndaki Fadile Tok, Hewlêr’de Nasır Yağız, İmam Şiş ve bununla beraber her alanda açlık grevi eylemine giren arkadaşlarımız Önderliğe uygulanan tecridi gündem etmişlerdir.

Bu eylem Kürdistan ve bütün dünyada ses uyandırmış ve Kürdistan’da toplumu uyandırarak birleştirmiştir. Gördüğümüz gibi açlık grevi eylemi etrafına kenetlenen halkımız, özellikle anneler ve yurtsever halkımız bu eyleme katkı sunarak kamuoyunda gündem yapmakta. Bu ortamda içeride ve dışarda eylemsellikler de devam etmekte. Türkiye ve Bakurê Kürdistan’da gerçekleşen yerel seçimlerde halkımızda ciddi bir uyanma gerçekleşti. Bu süreçte bütün halkımızın sandığa gitmesini, gerçekleşen açlık grevi eyleminin bir tesiri olduğunu görebiliriz.

Yine yurt dışında da Leyla Güven öncülüğünde başlatılan eyleme bir çok kadın aktivist, feminist ve siyasetçiler tarafından büyük destek sunulduğunu ve bu eylemin olumlu etkisi olduğunu görmekteyiz. Gerçekten de mücadele açısından büyük bir moral kaynağı ve motivasyon yarattı diyebiliriz. Açlık grevi eylemcileri öncülüğünde, halkta, gençlerde, kadınlarda ve gerilla da büyük hareketlilik ve eylemsellik başlatıldı" diye konuştu.

SÜRECİN ÖNCÜLERİ KADINLAR VE ANNELERDİR

Kadın hareketinin Öcalan’a olan bağlılığını hatırlatan Erzincan konuşmasına şöyle devam etti: "Önderlik yeni bir yaşam inşa etti, kadında yeni bir güç yaratarak ve 5 bin yıl içerisinde gerçekleşen olayları yeni bir aşamaya getirdi. Serok Apo’nun özgürlüğüne sahip çıkmada kadının büyük bir rol oynadığı ortaya çıkmakta. Mezopotamya toprakları üzerinde yaşayan bütün kadınlar büyük baskılara maruz kalıp soykırıma uğruyor. Günümüzde kadına karşı şiddet en yüksek dozdadır.

Kadın özgürlüğü ideolojisine olan Serok Apo felsefesine dayanaraktan, sadece Kürt kadını değil bütün dünya kadınları Serok Apo’nun var olan durumunu merak ederek özgürlüğünü istiyorlar, bir öncü olarak kabulleniyorlar."

Kadınların ve annelerin sürece öncülük ettiğini kaydeden Erzincan, "Kürdistan’da en çok zorluk çeken kadın ve şehit yakınlarıdır. Annelerin Önderlik ve özgürlük hassasiyeti bu bakımdan daha büyüktür. Bu nedenle açlık grevi eylemlerinde öncülük eden kadın ve annelerdir. Dünyada var olan toplumsal krizin çözüm yolu olan Serok Apo ideolojisi ve felsefesidir. Evrenselleşen bu tecrit sorunu Önderliğin Demokratik Ulus Projesi esası üzerinedir."

BU SEÇİMLERDE AKP KAYBETTİ

Türkiye ve Bakurê Kürdistan yerel seçimlerine de değinen Erzincan, "Normal olmayan koşullarda bir seçim gerçekleşti. 3. Dünya Savaşı diye adlandırdığımız bir süreçte gerçekleşen seçimlerde, Türkiye tarihinde ilk kez bu şekilde bir yerel seçim gerçekleşti. Bu seçimler bütün Ortadoğu'yu etkilemektedir. Çünkü Kürt sorunu yaşanmakta. Erdoğan’ın yalanlarla devam ettirdiği iktidarı bu seçimlerde gün yüzüne çıktı. Kürdistan’da kayyum dayatmasıyla Kürt halkını yok etmeye çabalayan Erdoğan AKP’si bu seçimlerle yenilgiye uğrayarak kendine karşı bir cephe oluştu ve Kürt halkı kazanım elde etti" diye konuştu.

Demokratik ulus inşasının kadın öncülüğünde gerçekleştiğini vurgulayan KJK Koordinasyonu Besê Erzincan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Kadın olarak özgürlük tutkusu zihniyeti, eylemlilik ve öncülük zihniyeti gelişmelidir. Kadın kapitalist sistemi reddedip eleştirerek öncülük edebilir. HDP’de öncülük eden kadın dil , kültür, eğitim, çocuk bakımı ve geçim kaynağı gibi bir çok alanda öncülük ettiği çalışmalarında daha da aktif rol oynayabilir."