HDP Kadın Meclisi ‘Kadın Yoksulluğuna Hayır’ programını açıkladı

HDP Kadın Meclisi “Kadın Yoksulluğuna Hayır” programının tanıtımında, “İlk çalışma alanımız Ege olacak, ardından Türkiye'nin dört bir tarafında ve Kürdistan’da bu çalışmayı yürüteceğiz” dedi. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadınlar İçin Adalet” kampanyasının 2’inci aşaması olan “Kadın Yoksulluğuna Hayır” programı İstanbul’da tanıtıldı.

Toplantıya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, SKM MYK üyesi Çiçek Otlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ, Devrimci Parti'den Melda Çelik, HDP’li vekiller Hüda Kaya, Serpil Kemalbay ile HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut katıldı. 

Toplantıda konuşan HDP Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başar, programı tanıtmadan önce bu sabah Rosa Kadın Derneği’ne yapılan baskına ve kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 

Başaran konuşmasının devamında şöyle sürdürdü: 

“Uzun süredir AKP MHP ittifakı kadın mücadelesine dönük sistematik bir saldırı gerçekleştiriyor. Neredeyse her gün arkadaşlarımız, gözaltına alınıyor tutuklanıyor ev hapsinde cezalandırılmaya çalışıyor. Bununla yürüttükleri tekçi, militarist, milliyetçi, cinsiyetçi siyasetin karşısında mücadele eden kadınlara geri adım attırmaya çalışıyorlar.   

KAMPANYAMIZIN İKİNCİ AŞAMASI KADIN YOKSULLUĞU

Hepinizin bildiği gibi HDP Kadın Meclisi olarak 10 Şubat’ta ‘Kadınlar İçin Adalet’ kampanyamızın startını verdik. Bu kapsamda cezaevlerinde yaşanan tecrit, hak ihlalleri, çıplak arama ve buna karşı başlatılan açlık grevi direnişçilerinin sesi olmak için alanlarda meydanlarda adalet çığlığımızı hep birlikte yükselterek tecrit politikaları son bulsun dedik. 

Bugün de kampanyamızın ikinci kısmı olan kadın yoksulluğu başlığında çalışmalarımıza hep beraber başlıyoruz. 

EMEĞİMİZİN SÖMÜRÜLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ 

Bizleri evlere hapsetmek isteyen erkek egemen zihniyete karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. İş yaşamına eşit ve aktif bir şekilde katılabilmek, önümüzdeki bütün engelleri kaldırabilmek için mücadelemizi birleştireceğiz. Emeğimizin sömürülmesine, yok sayılmasına asla izin vermeyeceğiz. Kadınların yaşadıkları sorunları onlardan dinleyecek, taleplerini bulunduğumuz her mekanizmada dile getireceğiz.

HAYATIMIZI YOKSULLUĞA MAHKUM ETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ 

Hayatlarımızı yok saymanıza izin vermeyeceğiz. Kadınlara biçilmek istenen mesleki rolleri asla kabul etmeyeceğiz. Sosyal yardım adı altında kadınları evlere hapsedip yoksulluğa mahkûm etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Hep birlikte bizlere dayatılmak istenen bu rollere karşı mücadele edeceğiz. Gittiğimiz her yerde dokunduğumuz her kadınla bunları konuşacağız. 

GÖÇMEN VE MÜLTECİ KADINLARLA BİRLİKTE ÖRGÜTLENECEĞİZ 

Savaş ve şiddet politikalarından kaynaklı göçmen ve mülteci konumuna düşen kadınlar birincil ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumdadır. Göçmen ve mülteci kadınların neredeyse hiçbir gelir kaynağı bulunmamaktadır. Bu kadınlar siyasi söylemlerle hedef haline getirilmekte, dış siyasette koz olarak kullanılmakta, içeride ise ucuz işgücü olarak görülmektedir. 

Savaşların ve ekonomik sömürünün bir sonucu olarak ülkelerini terk eden mülteci ve göçmen kadınlarla buluşacağız. Birlikte örgütlenerek, ayrımcılığa uğramadan güvenceli ve güvenli bir şekilde çalışabilecekleri istihdam alanları yaratmak için hep birlikte mücadele edeceğiz.  

KAYYUM ELİYLE KADINLAR YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLMEK İSTENMİŞTİR 

Bizler erkek egemen iktidarın kadın yoksulluğunu giderme gibi bir derdinin olmadığını halk iradesini gasp ederek kadın kazanımlarına saldıran kayyımlarından çok ama çok iyi biliyoruz. Bu iktidar kayyım eliyle kadınları yoksulluğa mahkûm etmek istemiştir. Belediyelerimizde kadınlar için açılan mesleki eğitim kursları, kadın kooperatifleri, tandır evleri kayyımlar eliyle kapatılarak kadınların istihdam alanı bırakılmak istenmemiştir.  

HER 5 KADINDAN EN AZ 1’İ AİLE İŞLERİNDE ÜCRETSİZ ÇALIŞMAKTADIR 

Bakın Türkiye’de kadın istihdamına dair bazı verilere baktığımızda da bu durum çok net karşımıza çıkmaktadır.

• Kadınların ciddi derecede maddi yoksunluğu sıralamasında, Türkiye sondan 2’nci sıradadır. Türkiye'de kadınların ciddi derecede maddi yoksunluk sorunu Avrupa ülkeleri ortalamasının yaklaşık 5 katıdır. 

Ocak 2021 itibariyle Türkiye’de:

• Erkeklerin işgücüne katılma oranı % 68.8 iken kadınlarda bu oran % 30.6 olup erkeklerdeki oranın yarısından daha azdır. 

• Erkeklerin istihdam oranı % 60 iken kadınların istihdam oranı bunun yarısından daha az olup % 26.1’dir.

• Türkiye’de istihdam edilen her 5 kadından en az 1’i aile işlerinde ücretsiz çalışmaktadır.

BİZ KADINLAR BU DURUMA ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ 

Peki, biz kadınlar bu durumu kabul edecek miyiz? Asla etmeyeceğiz. Bu yüzden kadınlarla konuşacağız. Gidebildiğimiz bütün işyerlerine, tarlalara, fabrikalara, atölyelere, evlere gideceğiz. Dinleyeceğiz. Soracağız. Öğreneceğiz. Sorunları, talepleri, eleştirileri dinleyecek, özümseyecek ve bu yoksulluğun, bu korkunç uçurumun kapanması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. İktidar suni gündemler yaratadursun, kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyecek, bizim olanı alacağız. Sözü olanın sözünü sokaklardan, fabrikalardan, hallerden, tarlalardan meclise taşıyacağız. Bu derinleşen yoksulluğun sesini sebep olanların duymazdan gelemeyeceği bir çığlık olarak yükseltmek için “Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet” şiarıyla kampanyamızın ikinci kısmını başlatıyoruz.  

Bileşen Eş Genel Başkanlarımız ve  HDK Eş sözcümüzle birlikte bu kampanyanın startını verdik. Kadınların yoksul kaldığı bütün alanlarda mücadele etmek için, ortak ses yükseltmek için çalışmalarımıza başlayacağız. İlk çalışma alanımız Ege olacak, ardından Türkiye'nin dört bir tarafında ve Kürdistan’da bu çalışmayı yürüteceğiz.