Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Kadınlar tutuklanan TJA'lı Gökkan için 5 kentte sokağa çıktı

Bir çok kentte sokağa çıkan kadınlar, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında verilen tutuklama kararına tepki göstererek, ”Kadın düşmanı politikalarınız değil örgütlü mücadelemiz kazanacak. Ayşe Gökkan ve Zeynep Ölbeci derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında verilen tutuklama kararı Amed, Mardin, Şırnak, Adana ve Mersin'de protesto edildi.

AMED

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar ilçesi ve TJA’lı kadınlar, Gökkan hakkında verilen tutuklama kararına ilişkin ilçe binası bahçesinde açıklama yaptı. Açıklama öncesi parti binasının etrafı çok sayıda zırhlı araçla ablukaya alındı.

"Hebûna Jinê hebûna jiyanê ye" pankartının açıldığı açıklamada konuşan TJA Aktivisti Beritan Önen, "Yeni yaşamın inşası için mücadele eden TJA’yı sindiremeyeceksiniz" dedi. 

Önen, Gökkan'ın siyaset hayatı boyunca hakkında en az 83 kez gözaltı ve 200 soruşturma açıldığını kaydetti.

KÜRT KADIN HAREKETİ HEDEFTE

AKP-MHP erkek egemen iktidarının Kürtlere ve kadınlara yönelik düşman hukukuna her gün bir yenisinin eklendiğini söyleyen Önen, "İktidar bir taraftan kadınlara ve kazanımlarına dönük saldırılarına devam ederken diğer taraftan kadın özgürlük mücadelesi yürüten Kürt kadın hareketini de hedefine koymaktan geri durmamaktadır" diye belirtti.

‘ERKEK EGEMEN İKTİDAR TERÖRİZE EDİYOR’

Gökkan'ın ömrünü kadın özgürlük mücadelesine adadığına değinen Önen, "Gökkan’ın kadın mücadelesi erkek egemen iktidar tarafından terörize edilmeye çalışılmaktadır. Gökkan kadın özgürlük mücadelesi yürüten bir kadın hakları savunucusu, aktivisti ve Türkiye'de bütün kurumların yakından tanıdığı bir arkadaşımızdır. Kopyala-yapıştır İddianamelerinizde bir ‘suç’ kurumuymuş gibi gösterilen TJA da, kadınların bin bir emek ve mücadeleyle var ettiği bir kadın kurumudur” ifadelerini kullandı.

 ‘ÖRGÜTLÜ KADIN MÜCADELESİ KAZANACAKTIR’

Önen, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizler buradan bir kez daha sesleniyoruz. Kadın özgürlük mücadelesi değil, kadın katilleri, tacizciler, tecavüzcüler, istismarcılar yargılanmalıdır. Bunları koruyanlar, aklayanlar yargılanmalıdır. Kadın düşmanı politikalarınız değil örgütlü kadın mücadelemiz kazanacaktır. Ayşe Gökkan ve Zeynep Ölbeci derhal serbest bırakılmalıdır.”

MARDİN 

TJA aktivistleri ve HDP Mardin Kadın Meclisi de Gökkan’ın tutuklanmasına tepki gösterdi. HDP il binası önünde yapılan eylemde kadınlar adına TJA Mardin Dönem Sözcüsü Eylem Amak açıklama yaptı. 

‘KORKUYORSUNUZ'

Gökkan ve Ölbeci hakkında verilen tutuklama kararlarını “iktidarın kadınlara yönelik düşman hukukunun son halkası” olarak değerlendiren Amak, TJA’nın kadın özgürlük mücadelesi veren Kürt kadınlarının çatı örgütü olduğunu hatırlattı. Gökkan’ın mücadele hayatı ile TJA’nın faaliyetlerini anlatan Amak, “Gökkan’ın kadın mücadelesi erkek egemen iktidar tarafından terörize edilmeye çalışılmaktadır. Ayşe Gökkan kadın özgürlük mücadelesi yürüten bir kadın hakları savunucusu, aktivisti ve Türkiye'deki bütün kurumların yakından tanıdığı bir arkadaşımızdır. Kopyala-yapıştır İddianamelerinizde bir 'suç' kurumuymuş gibi gösterilen TJA da, kadınların bin bir emek ve mücadeleyle var ettiği bir kadın kurumudur. TJA ataerkil sisteme karşı sizin korktuğunuz anasoylu sistemi hayata geçirmeyi hedefleyen ve bunun mücadelesini veren, kadınların örgütlendiği bir kurumdur. İşte bu yüzden korkuyorsunuz” dedi. 

Kadın özgürlük mücadelesinin değil, kadın katilleri, taciz, tecavüz ve istismar faillerinin yargılanması gerektiğini belirten Amak, “Kadın düşmanı politikalarınız değil örgütlü kadın mücadelemiz kazanacaktır. Gökkan ve Ölbeci derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Açıklama “Jin jiyan azadî” ve "Bijî berxwedana jina” sloganları ile sona erdi.

ŞIRNAK 

TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, hakkında verilen tutuklama kararına ilişkin TJA Şırnak bileşenleri de tepki gösterdi. HDP İl binasının önünde yapılan açıklama ilk polis tarafından engellenmek istendi. 

Ancak TJA’lı kadınlar polisin bütün engellemelerine rağmen açıklama yaptı. "Erkek iktidar kadın direnişiyle yok olacaktır" pankartının açıldığı açıklamaya HDP’li il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar, “Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz" dövizleri açtı. 

'DÜŞMANLIK HUKUKUNUN SON HALKASI'

Kadınlar adına açıklamayı yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, AKP-MHP erkek egemen iktidarının Kürtlere ve kadınlara yönelik saldırılarına bir yenisini eklediğini söyledi. 

Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadına yönelik şiddeti önleme gibi bir derdi olmayan iktidar, bu şiddetin son bulması için mücadele eden kadınları gözaltına alarak, tutuklayarak kadın özgürlük mücadelemizi sindirmeyi amaçlıyor. Nitekim dün, TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında tutuklama kararı verilmesi ve TJA aktivisti Zeynep Ölbeci’nin tutuklanması, iktidarın kadınlara yönelik düşman hukukunun son halkasıdır." 

Basın açıklaması "Bijî berxwedana TJA" sloganlarıyla son buldu.

ADANA

HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında verilen tutuklama kararına tepki gösterdi. "TJA'ya yapılan gözaltı ve tutuklamalarla kadınları sindiremezsiniz" pankartı açıldı. 

Kadınlar adına açıklama yapan Şükran Efetürk, "Yeni yaşamın inşası için mücadele eden TJA’yı sindiremeyeceksiniz. Gökkan ve TJA aktivisti Zeynep Ölbeci’nin tutuklanmasının, iktidarın kadınlara yönelik düşman hukukunun son halkasıdır. Kadın düşmanı politikalarınız değil örgütlü kadın mücadelemiz kazanacaktır. Ayşe Gökkan ve Zeynep Ölbeci derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

Açıklama alkışlarla son buldu.

MERSİN

HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, HDP Mersin il binasında yaptıkları açıklamayla TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında verilen tutuklama kararına tepki gösterdi. Açıklamada konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer,  Gökkan ve TJA aktivisti Zeynep Ölbeci’nin tutuklanmasına tepki göstererek, derhal serbest bırakılmalarını istedi.