HPG: Gulaber Sîwerek yoldaşımız şehadete ulaştı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Gulaber Sîwerek kod adlı gerilla Dilber Kanat’ın ocak ayında Garê alanında görevi başındayken yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle şehit düştüğünü açıkladı.

HPG-BİM, yaptığı açıklamada “Gulaber Sîwerek yoldaşımız Garê alanında 17 Ocak 2022 günü görevi başındayken yoğun kar yağışı ve fırtınadan dolayı şehadete ulaşmıştır. Kürdistan toprağına ve coğrafyasına sevdalı bir yürek taşıyan Gulaber yoldaşımızın bir doğa olayı sonucu şehadete ulaşması biz yoldaşları için zorlayıcı olmuştur. Gulaber yoldaşımızın anısına bağlı kalacak ve özgür Kürdistan özlemini gerçekleştireceğimizin sözünü yineliyoruz” dedi.

Gerillanın kimlik bilgileri şöyle açıklandı:

Kod Adı: Gulaber Sîwerek
Adı Soyadı: Dilber Kanat
Doğum Yeri: Mersin
Anne – Baba Adı: Kudret – Abdulkadir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 17 Ocak 2022 / Garê

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Gulaber yoldaşımız Sîwerek’li yurtsever bir ailenin ferdi olarak Mersin’de doğmuştur. Partimiz PKK’nin öncü militan kadrolarından Cuma Tak yoldaşımızın akrabası olan Gulaber yoldaşımız, bu ailesel bağa büyük değer vermiştir. Partimizin ilk gelişim yıllarında emeği ve cesareti ile büyük bir militanlık örneği sergileyen Cuma Tak gibi bir devrimcinin akrabası olmasının ağırlığını her zaman hissetmiştir. Bundan dolayı sıradan bir yaşamı asla kabul etmemiştir. Her ne kadar sömürgeci TC sisteminde üniversiteye kadar başarılı bir şekilde okumuşsa da kimliğinden ve kültüründen hiçbir zaman taviz vermemiştir. Kürtçe’nin Dimilkî lehçesini çok iyi konuşan Gulaber yoldaşımız bu lehçenin korunup yaşatılması için her zaman mücadele etmiş, bu anlamıyla düşmanın asimilasyon politikalarına karşı direngen duruşunu göstermiştir. Çocukluğundan itibaren tanıdığı Partimizi üniversite yıllarında daha iyi tanımaya başlamış ve her onurlu Kürt genci ve kadını gibi yurtseverlik görevini yerine getirerek devrim çalışmalarına dahil olmuştur. Bu çalışmalar Önder Apo gerçekliğini ve Apocu ideolojiyi tanımış, Önderliğin kadın özgürlüğüne dair çözümlemelerinden etkilenmiştir. Yaşadığı çevreyi ve toplumu Önderlik perspektifleri doğrultusunda ele almış, sistemin kadınlara biçtiği rolü daha somut bir şekilde görmeye başlamıştır. Kadına reva görülen geri ve geleneksel yaşam tarzını reddeden Gulaber yoldaşımız bir kadın olarak kendi ayakları üzerinde durmaya çalışmış ve bunda da başarılı olmuştur. Fakat kendisinin ve kadınların genel özgürlük sorununun bireysel özgürlük arayışıyla çözülemeyeceğinin farkına varmış, ancak yürütülecek toplumsal bir mücadele ile gerçek özgürlüğün mümkün olacağına inanmıştır. En doğru mücadelenin Kürdistan dağlarında gerilla saflarına katılmakla verileceğine kanaat getirerek 2015 yılında 2 kardeşi ile birlikte mücadeleye katılmıştır.

Gulaber yoldaşımız gerilla saflarına katıldıktan sonra dağ yaşamı ile birlikte ülkemiz Kürdistan’a daha fazla bağlanmıştır. Toprak ve doğa ile buluşmasını kendini yeniden bulmak olarak yorumlamış, her anını ‘kendisi olma’ yoğunlaşmasıyla geçirmiştir. Emekçi kişiliği ile gerilla yaşamına kısa sürede uyum sağlayan Gulaber yoldaşımız birçok farklı çalışmada yer almış, bulunduğu her çalışmanın hakkını vermeye çalışmıştır. Aldığı eğitimlerden, yürüttüğü çalışmalardan dersler çıkarmış, katılımının temposunu her geçen gün daha da arttırmıştır. Gerilla yaşamında her geçen gün yeni şeyler öğrenmiş, öğrendiklerini yaşama yansıtmaya çalışarak tutarlı bir militan olmuştur. Gulaber yoldaşımız kendisini Önderlik ve şehitler çizgisinde her zaman sorgulamış, ölçülerini buna göre belirlemiştir.

Bu çerçevede Önderliği daha iyi anlamaya, şehitler gerçekliğini bilince çıkararak özümsemeye çalışmıştır. Bunun için askeri özgür kadın akademisi olan Şehit Beritan Akademisi’nde eğitim görmüş, burada kendisini, içinden çıktığı toplumu derin çözümlemelere tabi tutmuştur. Çıkardığı sonuçlarla birlikte özlü bir Apocu kadın militan olan Gulaber yoldaşımız bu özelliğiyle tüm yoldaşlarına da örnek olmuştur. Çizgi dışılıklara karşı keskin bir duruşun sahibi olmuş, Önderlik ideolojisinin yaşamın her anında hakim olması için yoğun bir mücadelenin içerisinde olmuştur. Kendisini sadece ideolojik alanla sınırlı tutmayan Gulaber yoldaşımız demokratik modernite gerillacılığının yetkin komutanlarından biri olarak gelecek için umut vadeden askeri bir duruşun sahibi olmuştur. Zamansız şehadeti ve şehadet biçimi biz yoldaşlarını derin bir üzüntüye boğmuştur.

Başta Gulaber yoldaşımızın değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Sîwerek ve Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”