Jawaro'dan gerillaya bir Hewremî kadını

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesini tanımlarken gözleri heyecanla doluyordu. Yaşadığı ortamda bir kadın olmanın bütün zorluklarını çeken gerilla Rojda, bu yüzden yönünü dağlara çevirdi.

Bir Hewremî kızı olarak doğmuştu bu dünyaya. Hala faşist sisteme karşı değerlerini korumada ısrar eden, özünü unutmayan Hewreman'ın, Jawaro bölgesinin Paygelani köyünde dünyaya gelmişti. Henüz küçük yaşında evlendirilmişti. Baskı, şiddet, işkence peşini hiç bırakmamıştı. Hep soruyordu kendisine; ‘hani anlatırlardı ya Hewreman’da kadın kutsal görülürdü. Neolitik değerler uzun süre korunmuştu.’ O zaman neden kadına dönük bu kadar haksızlık vardı? Kadın neden hep ikinci planda tutuluyordu? Gerilla Rojda tüm bu sorularla boğuşurken karşısına PKK hareketi çıkar. Gerillalarla tanışan Rojda bu farklı yaşamı tanıma noktasında adım atar ve gerillaya katılım kararı alır.

Gerilla Rojda, PKK hareketine dönük duygularını şöyle anlatıyor: "Gerillada insan keşfedilmemiş, gizli güçlerini görebiliyor. Kendini tanıma noktasında Önderlik hareketi en derin felsefedir. İnsanı adeta uykudan uyandırıyor ve nasıl bir sistemle yüz yüze olduğunu gösteriyor. Yoldaşlık kavramı Önderlik hareketinde çok felsefik manaya sahip bir kavram. Aslında insanlığın kaybettiği tüm değerlerin yeniden canlandırılması olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin paylaşım, biraradalık, komünal yaşam kısacası maneviyat bu kelime ile yeniden canlanıyor. Önderlik hareketi bugüne kadar bu yoldaşlık ile ayakta durmuş."

İRADEMLE KARAR ALACAĞIM BİR DÜNYADA YAŞAMAK İSTİYORDUM

Rojda Apocî, Hewreman’da kadının önce kutsal görüldüğünü fakat kapitalist sistemin özellikle de şeriat sistemin Hewreman’ın içine kadar girdiğini belirtiyor. Gerilla Rojda konuşmasını şu şekilde sürdürüyor: "Eskiden Hewreman’da kadına çok büyük saygı duyulurdu. Kadın yaşamın ürün vereni olarak bilinir buna göre kutsal sayılırdı. Ama şimdi eski sadelik ve özden bahsetmek biraz zor gözüküyor.

Kürt kültürünün en eski dönemine ait değerler Hewreman’da yaşanırdı. Hala da bu kültürü korumak için en çok ısrar eden bölgeler arasındadır. Fakat bu çabanın bir bilince dönüşerek daha da arttırılması gerekiyor. Özellikle de kadına dönük yaklaşımlarda bir değişimin olabilmesi için kadınların büyük bir çaba sarf etmeleri gerekiyor. Hewreman’da kapitalist sistemin yanında şeriat kanunları da kadına dönük olumsuz yaklaşımlarda rol oynamış.

İrademle karar alacağım, yürüyeceğim, yaşayacağım bir dünya istiyordum onu buldum. Şeriat kanunlarına göre yaşayan bir kadın her türlü hakkından uzak tutuluyor. Biz de o şeriat kanunlarına göre yaşamak zorundaydık. Küçük yaşta evlendirilmem, baskı ve şiddete maruz kalmam bunlardan ötürüydü. Fikrimi açık söyleyeceğim, irademle yaşayacağım bir yer arıyordum. Nefes alacağım bir ortam arıyordum. Onları Önderlik hareketinde buldum."

HEWREMAN KADINLARININ CESARETİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKMALI

Son olarak kendisi gibi nefes almak isteyen yüzlerce Hewremî kadına seslenen gerilla Rojda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesini tanımalarını, bunun için de bir araştırma içerisinde olmalarını istedi. Gerilla Rojda, konuşmasını şu sözlerle sonlandırıyor: "Önderlik hareketini daha yakından tanıyınca sistemin başımıza getirdiklerini daha derin anlayabiliyor insan. Önderlik hareketinde özellikle de kadınlarda gördüğüm cesaret, inanç, yoldaşlık gerçek anlamda etkileyici.

Hewreman kadınlarındaki cesaretin tekrardan ortaya çıkması ve bilinçli, örgütlü bir şekle dönüşmesi için özgürlük yolunda yürüyebilirler. Hewreman’ın kaybolan değerlerinin tekrar canlandırılması için bunu yapmamız tarihi bir görevdir. Kapitalist sisteme karşı da şeriat sistemine karşı da en iyi mücadele yeri bu harekettir. Bu yüzden Önder Apo’yu okumalı, araştırmalı, Önderlik hareketine daha çok katılım sağlanmalıdır."