Jineoloji HDP'nin yanında

Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyelerinden Rojda Yıldız, çözümü ne sağ faşist blokta ne de ‘sol’ görünümlü sağ bloklarda gördüklerini belirterek, "HDP var" dedi.

Jineoloji Dergisi ekibinden Rojda Yıldız, ırkçılığın devletin sürdürülebilirlik projesi haline getirildiği bu süreçte, 'başka yaşamlar mümkün ve bunu yapabiliriz' söylemini kurmanın, bütün demokratik kesimler için önemli olduğunu söyledi.

Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyelerinden Rojda Yıldız, AKP’nin ülkeyi yönetemediği yerde seçimi çözüm olarak görmesinin artık Türkiye açısından bir alışkanlık haline geldiğini kaydetti. Yıldız, Kürt sorununa çözümsüz yaklaşımın, ekonomik-kültürel-sosyal etkilerine dikkat çekti. Yıldız, şunları söyledi: "Savaşıyorsanız para harcamak; kültürü savaş-şehitlik-vatan-bayrak kıvamına getirmek; sosyal yaşamı diziler-filmler-kitaplar-dernekler-dini vesilelerle savaş aracına dönüştürmek zorundasınız."

HÜKÜMET DE FARKINDA

"Peki bu sürdürülebilir bir hal mi?" diye soran Yıldız, şöyle devam etti: "Belki iki yıl, belki üç yıl, belki beş yıl… Sürdüremezsiniz. Hele hele Ortadoğu gibi demokrasinin sırat köprüsünde yay gibi sallandığı ülkelerde patlar bir yerden. Hükümet de bunun farkında. Devam ettiremeyeceğini, sıkışmanın yaşandığını anladığı anda sandığa gidip kendini garantilemek istiyor. Yoksa OHAL koşullarında, hukuksuzluğun, hak ihlallerinin hat safhada olduğu bir süreçte seçim kavramı altında demokrasi naraları atmak bir acizliğin, çaresizliğin ve aslında hükümetin çelişkilerinin resmidir.”

ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ; HDP VAR

Seçimin hem Kürdistan haklı hem de Türkiye halkları açısında önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, alternatifsiz olmadıklarını kaydetti. Çözümü ne sağ faşist blokta ne de ‘sol’ görünümlü sağ bloklarda gördüklerin belirten Yıldız, "Kendi sözümüzü üretebildiğimiz, kendi isteklerimizi dile getirebileceğimiz mevcut Türkiye’nin tek alternatif partisi olarak HDP var. Halkların bir arada durması, faşist yönetimler altında bulunan bizler için tek alternatif olarak duruyor önümüzde. Kadınlar olarak bizlerin tercihlerini soran tek parti HDP oldu” şeklinde konuştu.

IRKÇILIK DEVLET PROJESİDİR

“Devletin kadın hafızasının ve politikasının rezilliği ortada” diyen Yıldız, şunları söyledi: “Ne ‘kadın mıdır kız mıdır’ diyen zihniyete ne de hala milletvekillerine ‘bacım’ diye seslenen zihniyete muhtacız. Güçlüyüz. Neden yapmayalım? Bu seçimleri kadınların sıkıştırılmış hayatlarına bir nebze soluk aldırmak için bir kadın politikasına çevirebiliriz. Elbette ki kadın sorunu seçimle falan çözülecek bir şey değil. Çok daha sistematik, çok daha köklü sebepleri var bu sorunun. Fakat devletin politik argümanları bu sebepleri körüklemek ya da derinleştirmek için sürekli aktif hale getiriliyor. En azından bu gidişata dur demek için bir fırsat, bir alternatif olarak düşünüyorum. İnsanların bu kadar kutuplaştırıldığı, ırkçılığın devletin sürdürülebilirlik projesi haline getirildiği bu süreçte, başka yaşamlar mümkün ve bunu yapabiliriz söylemini kurmak, bütün demokratik kesimler ve halklar için önemli.”

JİNEOLOJİ EKİBİ OLARAK ÇALIŞACAĞIZ

 Yıldız, diğer kurumlarla ortaklaşacaklarını kaydetti. Ortak hareket ederek karanlık perdeyi yıkmak için çalışacaklarını söyleyen Yıldız, etki alanları içerisindeki yurttaşlara ulaşacaklarını ve bu seçimin adaletsizliği üzerine konunuşacaklarını anlattı.