Kadın Ekonomisi projeleriyle büyüyor

Kadın Ekonomisi, kendi kendine yeterlilik politikasıyla hem kadınlara iş imkanı sağlıyor hem de dışa bağımlılığın önüne geçmeye çalışıyor.

Kadın Ekonomisi, savaş ve ambargoya rağmen birçok projeye imza attı; o projelerden biri de Lavîn Tekstil Atölyesi.

Lavîn Tekstil Atölyesi, 2015’te kuruldu. Kadın emeğinin özenli ürünleri, Hesekê, Dirbêsiyê, Qamişlo ve Girkê Legê’de olan Lavîn Mağazası’nda halka ulaştırılıyor. Kürt ve Arap olan emekçiler, hem geçim kaynağı elde ettiği hem de çalışma alanı sağlandığı için memnun.

Kuruluşunda yer alan Nesrin Heci Mihemed, “Lavîn’in ilk aşamalarında belli zorlanma oldu. Emekçilerden tutalım kumaş bulmaya kadar birçok konuda engellerle karşılaştık ama kadınların azmi ile 2015’ten beri aralıksız bir şekilde çalışmasına devam ediyor. Emekçileri eğitmek belli bir zaman aldı. Yeni bir çalışmanın temeli atılıyordu, ön hazırlığı önemliydi. Lavîn her geçen gün gelişerek devam etti. Emekçi kadınlar da işlerine hakim olmaya başladı ve sevdi” dedi.

Amaçlarının kadınlara çalışma alanı açmak, kadınların kendilerini geliştirmeleri ve ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak olduğunu kaydeden Nesrin, “Çalışma istediği olan herkesi alıyoruz. Arap ya da Kürt olmasının bir önemi yok, önemli olan çalışma istediği. Çalışmaya dahil olan kadınlar, hemen makinanın başına alınmıyor. Belli bir süre temizleme, ütüleme yapıyor ve ardından dikim süreci başlıyor. Artık yeteneğe kalmış bir durum. Ne kadar çabuk öğrenilirse o kadar çabuk tüm aşamalara hakim olunuyor” şeklinde konuştu.

UYGUN FİYATLARLA SATILIYOR

Hem önerilere hem de kendi isteklerine göre model belirlediklerini söyleyen Nesrin, Kürt yöresel kıyafetleri, pantolon, gömlek, tişört vb. tüm elbise çeşitlerinin dikildiğini belirtti. Kendi kendine yeterliliği geliştirmeye ve halka yardımcı olmaya çalıştıklarının altını çizen Nesrin, şunları dile getirdi: “Ürünler pazar fiyatlarına göre çok uygun. Halkın koşulları göz önünde bulundurularak fiyatlar belirleniyor. Kumaşların pahalı olmasına rağmen ürünler ucuza satışa sunuluyor. Çoğu zaman kazancımız olmuyor ama halkın koşullarına göre hareket ediliyor. Halkın buna ihtiyacı var. Bunun yanı sıra dışa bağımlılığın önüne de geçmek için her konuda gelişme kaydetmek istiyoruz.”

İSTİHDAM ALANI AÇILIYOR

Kadının ekonomide öncülük etmesi gerektiğini kaydeden Nesrin, şunları söyledi: “Kadınlara istihdam alanı da açılıyor. Bu da kadına özgüven veriyor.”

AİLESİNE BAKIYOR

İki yıldır çalışmaya katılan Cihan Sağ, “İlk defa çalışıyorum ve temizlemede yer alıyorum. Zamanla öğrendim. Hem aileme bakıyorum hem de meslek sahibiyim. İşimi seviyorum” dedi.

BİR AYDA ÖĞRENİR

Sidra Mami, iki aydır Lavîn’de olduğunu ve işinde mutlu olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi: “Çalışma arkadaşlarımla da ortaklaşa çalışıyoruz. Elbiselerin ölçüsünü kontrol ediyorum, boncuk yerlerini belirliyorum. Önceden terzilik yapmadım, bir ay içerisinde çalışma arkadaşlarım sayesinde öğrendim. Hepimiz kadın arkadaşız ve birlikte çalışıyoruz. Bu bizi mutlu ediyor.”

KİMSEYE MUHTAÇ DEĞİLİM

8 yıllık ütücü olan Zahide Bedran, iki yıldır Lavîn’de. Küçük yaşta kursa giderek terziliği öğrendiğini ve bununla geçimini sağladığını söyledi. Zahide, şöyle konuştu: “İhtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Hem aileme bakıyorum hem de bir çalışmada yer almak beni rahatlatıyor. Kendi ayaklarımın üzerinde durmak güzel bir şey. Bir şeyler yapabildiğimi görüyorum. Bir işin ucundan tutmak kimseye muhtaç olmamak iyi bir şey. Bir erkeğin çalışmasına muhtaç değilim.”

EMEĞİM BOŞA GİTMİYOR

Maha Eli, bir yıldır Lavîn’de çalışıyor. Maha, şunları ifade etti: “İstekli olmak yeterli. Kadın arkadaşlarla beraber çalışmak güzel birbirimize yardımcı oluyoruz. Verdiğim emekle aileme bakıyorum, emeğimin boşa gitmediğini biliyorum. Çalışmak, emek vermek güzel.”