Kadın gazetecilerden Canözer'in gözaltına alınmasına tepki

Kadın gazeteciler, meslektaşları Beritan Canözer’in gözaltına alınmasına tepki göstererek, iktidarın kadın ve Kürt düşmanlığının arttığını belirtti.

Amed merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rosa Kadın Derneği ile birçok adrese, sabah saatlerinde polislerce siyasi soykırım operasyonu düzenlendi. Evlerde yapılan aramaların ardından 22 kadın gözaltına alındı.

Soruşturma dosyası için gizlilik kararı alınırken, avukatların, müvekkillerine yöneltilen suçlamalar hakkında bilgi alamadıkları öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Jinnews Muhabiri Beritan Canözer de bulunuyor. Amed'in Bağlar ilçesinde bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alınan Canözer’in, baskın sırasında evdeki eşyaları dağıtıldı, birçok kitap ve dijital materyale el koyuldu.

'İKTİDARIN KADIN VE KÜRT DÜŞMANLIĞI ARTIYOR'

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Canözer’in çalışma arkadaşları, bütün gazetecileri dayanışmaya çağırarak, serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Jinnews Editörü Gülşen Koçuk, AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarının sonucu olan bu operasyonlar ilk olmadığına dikkati çekerek, “Konu Kürt kadın mücadelesi de olunca, bu düşmanlık katbekat artıyor” dedi.

Kadınların gözaltı gerekçelerinin öğrenilmesinin dahi engellendiğini aktaran Koçuk, “Adeta kamuoyunda ‘suçlu’ algısı yaratılmak isteniyor. Ancak esasında durum oldukça açıktır. Eril sisteme itirazınız varsa, eril iktidar tarafından hedef alınıyorsunuz. Kadınlara yönelik her operasyonda bir kadın gazeteci de soruşturma dosyasına dahil edilerek, özgür basın, kadın gazeteciliği hedef alınıyor” diye belirtti.

Canözer’in daha önce de “heyecanlı” olduğu gerekçesiyle tutuklandığını hatırlatan Koçuk, “Fakat Beritan, amasız, fakatsız gazetecilik yaptı, yapmaya devam ediyor. Bugün İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek kadın kazanımlarına saldıran zihniyetin, kadın gazeteciliğine de saldırmaması beklenemezdi zaten. Bu baskı politikaları bizim mesleğimizle aramızdaki bağı zayıflatmaz, güçlendirir ancak. Bu saldırılar sürecek belki ama biz de erkek zihniyeti kalemimizle, kadrajımızla teşhir etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘BİRLİKTE SES ÇIKARALIM'

Jinnews Muhabiri Gülistan Azak ise “Gün geçmiyor ki bir arkadaşımızın gözaltı haberini duymayalım. Daha dün dört arkadaşımızın serbest bırakılması haberine sevinmişken bir kadın arkadaşımızın gözaltına alındığı haberini aldık. Beritan, kadın mücadelesini yansıtan bir yerde duruyor. Meslektaşımızla birlikte bugün bu kentte birçok kadın gözaltına alındı. Bir kadın soykırımıyla karşı karşıyayız” dedi.

Bu saldırıların kadın mücadelesine olduğunu söyleyen Azak, “Her zaman söylüyoruz, kadın gazetecilere yönelik baskılar, cins mücadelesinden ayrı düşünülemez. Kadın gazeteciler olarak, kadın mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Bu anlamda bütün kadın gazetecileri,  kadın gazeteci arkadaşımız Beritan Canözer’le dayanışmaya çağırıyoruz. Bu vahim ve korkucu tabloya ilişkin, gazetecilerin ve kadın örgütlerinin birlikte ses çıkarması gerekiyor” dedi.

MKGP: DERHAL SERBEST BIRAKILMALI

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) de bir açıklama ile Canözer’in gözaltına alınmasını kınayarak, gözaltındaki tüm kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Platform, “Özellikle Kürt kadınına dönük sistematikleşen bu kadın düşmanı saldırılarda hedef alınanlar arasında gazeteci kadınlar da bulunuyor” dedi.

MKGP, “Henüz 2 Nisan’da Van’da 4 arkadaşımız tahliye edilmişken, üzerinden 2 gün dahi geçmeden bir başka arkadaşımız gözaltına alındı. MKGP olarak bu saldırılara yanıtımız, eril zihniyeti, eril yargıyı, eril iktidarı daha fazla teşhir etmek olacaktır. Baskılar bize geri adım attıramayacak, aksine haklılığımızı daha da pekiştirmektedir” diye ekledi.