Kadın hukukçular: Kötü haberimiz var ‘kaybettiniz’

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına imza atanlara “kötü haberleriz var” diyen hukukçu kadınlar, “Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimiz için kaybettiniz” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin tepkiler her geçen gün artarak devam ediyor. İstanbul Kadın Avukat Dayanışması da Türk Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni yaptığı açıklamayla protesto etti. 

İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya, çok sayıda kadın hukukçu katıldı.  Sık sık “Yaşasın kadın dayanışması” ve “Sözleşmeyi uygula kararı geri çek” sloganlarının atıldığı açıklamayı Avukat Ekin Baltaş yaptı.

Geri çekilme kararının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını vurgulayan Baltaş, “Sözleşmeyi böylece feshedebileceğini sananlara kötü bir haberimiz var. Tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere kötü bir haberimiz var. ‘İstanbul Sözleşmesi’ni çekmeyi başardık, sıra 6284 sayılı kanunda’ diye sevinenlere kötü bir haberimiz var. Kadınlara ikinci sınıf muamelesi yapan, kendilerine köle etme arzusuyla yanıp tutuşanlara, şiddet uygulayıp çocuk yaşta evlendirmek isteyenlere, çocukları istismar etme özgürlüğü isteyenlere, LGBTİ+’lara şiddeti kendine hak sayanlara kötü bir haberimiz var. ‘İstanbul Sözleşmesi yetmez, kadına karşı ayrımcılığı önleyen CEDAW’dan da, çocukları istismardan koruyan Lanzarote Sözleşmesi’nden de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden tek adamın imzasıyla çıkıveririz; Anayasa’dan eşitlik ilkesini kaldırırız; kadınları nafakadan mal paylaşımına tüm ekonomik haklarından eder böylece kendimize mecbur ederiz’ diye umutlananlara kötü bir haberimiz var. Biz var olduğumuz için, birbirimizin yanında olduğumuz için, cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız haklar için yüzyıllardır mücadele etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz. Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimiz için kaybettiniz. Biz ‘hayır’ dediğimiz andan itibaren kaybettiniz. Çünkü bunun geri dönüşü yok” dedi. 

Sözleşme’nin geri çekilmesine karşı isyanda olduklarını vurgulayan Baltaş, bir gün içinde en az 4 kadının erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdiğini anımsattı. Bir kişi daha eksilmeye tahammüllerinin kalmadığını  ifade eden Baltaş, “O koltukları boşuna işgal etmeyin. Ya görevinizi yapın, ya istifa edin” diye seslendi. 

Açıklama, alkışlar eşliğinde son buldu.