Kadına şiddet: Alışveriş merkezlerinde bilgilendirme büroları

Kadınlara yönelik şiddetin fazla olduğu ülkelerden Fransa’da şiddete dair danışmanlık verilecek yerler arasına dahil olan mağazaların sayısı artıyor.

2019 yılında 146 kadının eşleri, partnerleri veya eski eşleri tarafından katledildiği Fransa’da 2020’de ise 90 kadın benzer cinayetlere kurban gitmişti. Her ne kadar geçtiğimiz yıl kadın cinayetlerinde ciddi bir azalma yaşansa da özellikle salgın yasakları sürecinde kadına yönelik şiddet ve baskının arttığı bilinen bir diğer gerçek.

Salgın öncesinde her yıl en az 200 bin kadının şiddete uğradığı tahmin edilen ülkede birçok kadının bilgilenme amaçlı olsa dahi destekten mahrum olduğu tahmin ediliyor. Kadına yönelik şiddet hattı ‘3919’un yanı sıra birçok dernek, aile doktorları ve sosyal yardım kuruluşları da kadına yönelik şiddeti önleme, bilgilendirme ve gerekli mercilere yönlendirme amacıyla hizmet veriyor. Ancak bunların da yetersiz kaldığı, geçtiğimiz yıldan bu yana tecrübe edilen bir destek hizmetiyle daha net anlaşılıyor.

EN İYİ BİLGİ HATTI: KADINLARIN YOĞUNLUKTA OLDUĞU MAĞAZALAR

Salgın ortamında giderek daha fazla artan şiddetle mücadelede yetersiz kalınırken, kadınlara erişimde yeni seçenekler de deneniyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana ülke genelindeki birçok alışveriş merkezinde ‘Kadın Bilgilendirme Noktası’ adıyla yeni bürolar açıldı. Bunun nedeni de mağazaların birçoğunda müşterilerin çoğunlukla iş yaşamına daha az veya daha düşük saatli çalışarak katılmaları nedeniyle kadınlardan oluşması.

Bunlardan biri de Bordeaux şehrindeki Mériadeck alışveriş merkezi. İlk olarak geçtiğimiz yılın mart ayındaki ilk sokağa çıkma yasakları sırasında açılan Kadın Bilgilendirme Merkezi, yasakların kalkması ardından kapatılmıştı. Ancak aynı merkez Eylül ayında yeniden açıldı ve bu yılın sonuna kadar açık kalması gündemde.

7 AYDA 166 KİŞİ BİLGİLENDİRİLDİ

Kadınlara uğradıkları şiddete karşı yardımcı olunan bu bilgilendirme merkezlerinin rolünü yeterince oynayamasa da birçok kadının dikkatini çektiği bildiriliyor. Bordeaux’daki alışveriş merkezinde kurulan bilgilendirme merkezinin sorumlusu Anne Canales’e göre, 7 aylık süreçte kendilerine 166 kadın başvurmuş. Randevusuz gidilebilen merkezlerde ayrıca çocuklar için oyun odaları hazırlanırken, kadınların gizlilik içinde bilgilendirilmeleri için bir büro da bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl birkaç aylığına kapatılan merkezin bu yılın sonuna kadar açık tutulması planlanıyor.

Şimdiye kadar Fransa genelinde toplamda 20 kadar alışveriş merkezinde bu tür merkezlerin açıldığı bildiriliyor.

KİMİSİ HAFTALARCA DÜŞÜNDÜKTEN SONRA GELİYOR

La Matinale programına konuşan Anne Canales’e göre, hükümetin geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği proje kapsamında amaç bugüne kadar var olan kadına yardım kuruluşlarının yerinin alınması değil. Canales, amaçlarının daha çok kadınlarla ‘ilk kontağın’ kurulabilmesi ve diğer yardım merkezlerine gidemeyenleri çekmek olduğunun altını çiziyor. Canales, kendilerine gelen bazı kadınların bunu ‘haftalarca düşündükten sonra’ başarabildiğine de dikkati çekiyor.