Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'ni sahiplendi

Kadınlar, yıl dönümünde İstanbul Sözleşmesi'ni sahiplendi.

İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yılı dolayısıyla kadınlar, eylem ve etkinlikler düzenleyerek, açıklamalar yaparak sözleşmeyi sahiplendi, AKP-MHP iktidarını protesto etti.

ANKARA

Ankara İstanbul Sözleşmesi Bizim Platformu, yazılı açıklama yaparak, "Eşit yaşam, hakkımızın güvencesi olan Sözleşme’den, haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Bizi cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, konuştuğumuz dil, yaşadığımız hayat üzerinden ayrıştırma çabalarının karşısında, birimizin şiddet gördüğü koşulda hiçbirimizin güvende olmadığının bilinciyle, hep birlikteyiz. 20 Mart’tan beri katilleri değil kadınları engellemek için yaptıkları her şeye rağmen sokaklardayız, her yerdeyiz. Çünkü bu bizim için bir hayat mücadelesi” dedi.
Kadınları dayanışmayla örgütlenmeye çağıran platform, "Haklarımız bizim, hayatımız bizim, mücadelemiz bizim, İstanbul Sözleşmesi bizim. Eşit ve özgür yaşama hakkımızdan vazgeçmiyoruz. 1 Temmuz’a kadar Sözleşme’yi her yerde anlatıyoruz, 1 Temmuz’da sokaklarda buluşuyoruz" diye kaydetti.


HATAY
Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü, Sözleşme’nin 10’uncu yılı dolayısıyla online buluşma gerçekleştirdi. Buluşmada, Sözleşme’nin önemine değinen kadınlar, "Herkesi evde, iş yerlerinde, sokakta yaşamlarımızı kuşatan şiddete karşı yükselen kadın isyanını sahiplenmeye, iktidarı ise Sözleşme’yi iptal etmek yerine gereklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Yaşam hakkı için, özgürlük için vazgeçmiyoruz, kabul etmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dedi.


ADANA
Adana Kadın Platformu, yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam için Sözleşme ve kazanılmış tüm hakların savunulmaya devam edileceği belirtilerek, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” denildi.


ŞIRNAK
Şırnak’ta KESK Kadın Platformu yaptığı yazılı açıklama ile Sözleşmesi’nin önemine vurgu yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Sözleşme’yi kendisine bir tehdit olarak gören siyasi iktidarın baskıcı ve ataerkil isteklerine teslim olmayacağız. Yaşamın her alanında kadın mücadelesi ve kadın dayanışması ile eşit ve özgür bir toplumu hep beraber inşa edeceğiz."

 
İSTANBUL
Taksim Meydanı’nda “ İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartını açıp eylem yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyesi 3 kadın gözaltına alındı. Polis aracına zorla bindirilen kadınlar, “Kadınları değil katilleri engelle” vurgusunda bulundu.