Kadınlar, AKP'nin 'çocuk istismarı affı'na karşı sokakta

Kadınlar, çok sayıda kentte sokağa çıkarak, AKP'nin "Çocuk istismarına evlilik yoluyla af” düzenlemesini protesto etti.

AMED
Rosa Kadın Derneği, “İstismarcıya değil, öz savunma hakkını kullanan kadınlara af” sloganıyla tasarıya tepki gösterdi. Ofis Dörtyol Kavşağı’nda yapılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, il ve ilçe belediye eşbaşkanları ile Özgür Kadın Hareketi (TJA), Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, Dicle Amed Kadın Platformu üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Amed Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, yasaların istismarcıları değil çocuk ve kadınları korumaya dönük olması gerektiğini belirtti.
Koluman, bu tasarının çocuğun sözde evlilik adına yapılan istismarını meşrulaştırdığını söyledi. Koluman, “Bu düzenleme ile çocuk evliliklerinin yasal zemine oturtulacağı, kadın üzerinde eril zihniyetin tahakküm kurma adına uyguladığı şiddetin çocuk yaşa indirgemesi anlamına geliyor. Bu değişikliğe ilişkin ilk tartışmaların 2016 yılında başladığını,  çocuk istismarcılarına hadım, kastrasyon ve yüksek cezalar adı altında asıl amacın bu kılıf ile çocuk evliliklerinin meşrulaştırılacağına dair mevcut iktidar milletvekillerinin çabası, çocuk ve kadın örgütlerinin tepkisiyle geri plana alınmış idi” dedi.
Koluman, 2016 yılında çocuk yaşta evlilik yapan 3 bin failin bu tasarıdan yararlanıp affedileceğinin konuşulduğunu ifade ederken, "Bugün bu sayının 10 bine ulaştığını bilmekteyiz. Bu durum şunu gösteriyor ki; böyle bir yasa tasarısının tartışılması 3 yıl gibi bir sürede çocuk evliliklerini ne de olsa cezası yok deyip, cesaretlendirmiş. 7 bin çocuk evliliğin daha yaşanmasına neden olmuştur" diye belirtti.

ANKARA
Ankara’da bulunan STÖ'ler de düzenlemeye karşı Ulus Meydanı Atatürk Heykeli önünde ortak açıklama yaptı.
88 STÖ’nün imzasını taşıyan ortak açıklamayı Çocuk İstismarını Ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Gökler yaptı.
Söz konusu yasanın istismarcılara cezasızlık getirdiğine dikkat çeken Gökler, “Ayrıca, bu yasa gerçekleştiğinde, yalnızca erken yaşta, imam nikahı ile gerçekleştirilmiş evlilikler kapsamındaki kişilere değil, kız çocuklarına cinsel tacizde bulunan tüm kişilere de ‘cezasızlık’, ‘af’ getirecektir” dedi.
Çocuklarla evlenmenin suç olduğunu ifade eden Gökler, "Çocukların kendilerine tecavüz eden kişilerle evlendirilmelerini öngören bu yasal düzenlemeye karşı durmalı ve çocukların yanında yer almalıyız" dedi.
Ankara Kadın Platformu da, Güvenpark’ta düzenlemeye tepki gösterdi. Açıklamaya, Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer yanı sıra onlarca kadın katıldı.

İZMİR
İzmir Kadın Platformu, “Çocukların cinsel istismarının affı olmaz” diyerek sokağa çıktı. Alsancak’ta bulunan TAÜRKAN Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınların eylemine HDP İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar, Cumhuriyet Hak Partisi İzmir Kadın Kolları, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çuhadar da destek verdi.
Açıklama öncesinde söz alan KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Elif Çuhadar, "Biliyoruz ki biz kadınlar birleşirsek bu yasayı püskürtürüz" dedi, 11 Ocak'ta İzmir'de yapılacak olan mitinge çağırdı.
İzmir Kadın Platformu adına açıklama yapan Nuray Öztürk, düzenlemenin faillere cesaret vereceğini söyledi.

DERSİM
Dersim Kadın Platformu, yasa tasarına ilişkin Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Platform üyesi Duygu Kurban, “AKP 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır” dedi.
Dersim’de de artan cinsel istismarlara dikkat çeken Kurban, “Önce Pertek ardından Hozat ve birkaç gün önce de Ovacık ilçemizde yaşanan cinsel istismar olayları kaygı vericidir" diye belirtti.

ŞIRNAK
HDP Şırnak Kadın Meclisi, Meclis'te çocuk istismarına ilişkin görüşülecek yasa tasarısını kent merkezinde yaptıkları açıklamayla protesto etti. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eylemde konuşan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Zeynep Unat, tüm kesimlere tasarıya karşı çıkma çağrısında bulundu.

MARDİN
Mardin Şahmaran Kadın Platformu, tasarıya karşı Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binası önünde bir araya geldi. Platform üyelerinden Aygül Kılıç, "Bu konuda neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta" dedi.

URFA  
Urfa Kadın Platformu, Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi'nde açıklama yaptı. Eyleme HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri ve kentte bulunan kadın örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
SES Urfa Eşbaşkanı Eylem Salar, istismar suçunu evlenme koşulluyla aklamak çocukların tekrardan istismara maruz bırakılmasını ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına geldiğini söyledi.  

ADIYAMAN
Adıyaman Kadın Platformu'nun Demokrasi Parkı'ndaki eyleminde konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Yöneticisi Avukat Dilfiroz Kahraman, "İktidar 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır” dedi.

ANTEP
Kadınlar Antep'te de Yeşilsu Parkı'nda tasarıya tepki gösterdi. KESK Kadın Sekreteri Sara Alagöz, “Kadın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen Torba Kanun ile çocukların cinsel istismarına ilişkin cezayı düzenleyen TCK 103. maddesinin 1. ve 2. fıkralarına 12 yaş ayrımı getirilmiş, 12 yaş altındaki cinsel istismar suçlarına ağırlaştırılmış cezalar getirilmiş, 12 yaş sınırının neye göre belirlendiği ise kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Şu anda getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacaktır" dedi.

ADANA
Adana Kadın Platformu, Eğitim Sen Adana Şube binasında tasarıya tepki gösterdi. Kadınlar, çocuk istismarını yaygınlaştıracak tasarının Meclis'e gelmesi halinde daha önce olduğu gibi harekete geçeceklerini söyledi. Platform adına açıklama yapan Avukat Sevil Aracı Bek, “Tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz. Çocukların cinsel istismarının affı olmaz” dedi.

MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube binasında açıklama yaparak, tepkilerini dile getirdi. Açıklamayı platform adına Günebakan Derneği Başkanı Zübeyde Akpınar yaptı. AKP’nin “Affı bir defaya mahsus yapacağız” açıklamasının, “Bir kereden bir şey olmaz” zihniyetinin devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan Akpınar, "Çocuklara karşı işlenen istismar suçu affedilemez, cezasız bırakılamaz. Bu, suça ortak olmak, çocuklara karşı işlenecek yeni suçlara zemin hazırlamaktır" diye konuştu.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Attallos Meydanı’nda bir araya gelerek, açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan Dilek Eldeniz, "Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğini hepimiz biliyoruz” dedi.