Kadınlar alanlarda: Örgütlü mücadeleyi büyüteceğiz

Birçok merkezde 8 Mart için buluşan kadınlar, örgütlü mücadeleyi büyütme mesajı verdi.

Kadınlar, Kuzey Kürdistan ve Türkiye kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldi.

VAN

Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde Van’ın Gürpınar ilçesinde “Kadın Buluşması” düzenlendi. Kadın Buluşması’na görevi gasp edilen Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, HDP Erciş İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun’un yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Buluşma öncesi ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar, müzik dinletisi eşliğinde halay çekti. Halay sırasında "Jin Jiyan Azadî", "Em xwe diparêzin" sloganları atıldı. Burada konuşma yapan HDP Gürpınar Meclis üyesi Canan Gündoğdu, Türkiye ve dünyada erk zihniyete karşı kadınların mücadele ettiğini söyledi. Eril sistemin siyaset alanında da kadınları hedef aldığını kaydeden Canan, "Bunun en son örneği Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi oldu. Saldırının boyutu ne olursa olsun biz kadınlar geri adım atmayacağız. Kazanımlarımız bu toplumun kazanımları ve toplumun geleceği için bir garanti belgesidir. Dolayısıyla bizler bunun için mücadelemize daha sıkı tutunacağız. Bu kararlılığı 8 Mart'a daha güçlü katılım sağlayarak göstereceğiz" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, "HDP Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığı Kürt mücadelesine karşı bir komplodur. Ne yaparlarsa yapsınlar Semra Güzel vekilimizdir. Bizler tüm baskılara karşı 8 Mart coşkusuyla, 21 Mart'ın ateşini gürleştireceğiz" dedi.

Görevi gasp edilen Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin ise, kadın tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek, kadınların tecrit politikasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Çetin, “Kadınlar olarak el ele vererek cezaevlerinin kapılarını kıracağız" diye konuştu. 

ADANA

HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 8 Mart etkinlikleri kapsamında cezaevlerinde tutulan kadın tutsaklara kart gönderdi. Cumhuriyet PTT önünde yapılan eyleme HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı. Hatimoğulları, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından kadına yönelik şiddet ve baskıların arttığını söyledi. Hatimoğulları, cezaevinde olan tutsak kadınların mücadelelerini yürüteceklerini kaydederek, kadınların 8 Mart'ını kutladı.

Açıklamanın ardından kadın tutsaklara kart gönderildi.

AMED

SES Amed Kadın Meclisi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında kadın sağlık çalışanların yaşadığı sorunlara dair Bağlar ilçesindeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Kadın şifadır, şifa emektir” pankartının açıldığı eylemde konuşan SES Amed Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan, yaklaşan 8 Mart'ı yeni krizler ve kadın yoksulluğunun daha da derinleştiği bir ortamda karşıladıklarını ifade etti. Yıldızhan, sağlık sisteminin tüm yükünü sağlık emekçisi kadınların üstlendiğine işaret ederek, "Emeğimiz değersizleştirilmeye, görünmez kılınmaya devam ediliyor" dedi. Kadın sağlıkçıların emeğinin ikinci plana atıldığına dikkati çeken Yıldızhan, "Sosyal hizmet emekçisi kadınların çalışma koşullarını düzeltmek bir yana, dayatılan ağır iş koşulları karşısında kadınlar, çocukları ve işi arasında tercihe zorlanmıştır” diye kaydetti. Yıldızhan, kadın sağlıkçıların koşullarının düzeltilmesi çağrısı yaptı.

Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Bağlar'da bulunan binalarında açıklama yaptı. Barış Annesi Raife Özbey, kadınların üzerindeki baskılara işaret ederek, "Barış, özgürlük ve eşitlik için her kes 8 Mart'ta İstasyon Meydanı'ndaki mitinge katılsın" çağrısı yaptı. Özbey, "Kadınlar başkaldırsın. Bütün dünya sesimizi duysun ki kadınlar artık katledilmesin ve tutuklanmasın" diye kaydetti.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube binasında açıklama yaptı. Eylemde 8 Mart vesilesiyle düzenlenecek etkinliklerin programı açıklandı. “Kadınlar savaş istemiyor”, “Erkek devlet şiddetine son”, “Jin jiyan azadi” ve “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” dövizleri açıldı. Açıklamaya SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve platform üyeleri katıldı.

Peyrüze Okçukafa, "Kadınların, ötekileştirilenlerin, kendi yaşam haklarına, kimliklerine, özgürlüklerine sahip çıkmak, kadın düşmanlığına, homofobiye, ırkçılığa ve savaşa karşı sesimizi yükseltmek için sokaklarda, alanlarda olacağız" dedi.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, Eğitim Sen Antalya Şube binasında açıklama yaptı. Eylemde 8 Mart kapsamında düzenlenecek etkinliklerin programı paylaşıldı. Platform adına açıklama yapan Dilek Eldeniz, "Ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne 6284 sayılı kanundan ne de nafaka hakkımızdan vazgeçmedik. Sonuna kadar haykırdık, haykıracağız. Adalet biziz susmayacağız. İşyerlerimizde, evlerimizde, üniversitelerimizde, sendikalarımızda, sokaklarda bulunduğumuz her alanda her gün verdiğimiz mücadeleyi 8 Mart’ta örgütlü bir şekilde alanlara taşıyoruz" dedi.