Kadınlar alanlarda: Direnerek ve birlik olarak kazanırız

Kadınlar, 8 Mart için alanlara çıkarak, direniş ve birlik mesajları verdi. Etkinliklerde hasta tutsakların özgürlüğü de haykırıldı.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Türkiye ve Kuzey Kürdistan kentlerinde bir araya geldi. Tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderen kadınlar, hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.


ŞIRNAK
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl ve ilçe örgütleri ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) İdil, Uludere, Beytüşşebap ve Cizre ilçelerinde 8 Mart etkinlikleri kapsamında rehin tutulan kadınlara kart gönderdi. “Dem Dema Azadîya Jinê ye” şiarıyla ilçelerde bir araya gelen kadınların etkinliğine Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Birçok cezaevine PTT aracılığıyla kart gönderen kadınlar, etkinlik sırasında sık sık, “Bijî berxwedana zindana” ve “Jin jîyan azadî” sloganları attı.

 
VAN
Van'ın Erciş ilçesinde TJA ve HDP Kadın Meclisi, “Kadın Buluşması” düzenledi. İlçede bir düğün salonunda düzenlenen buluşmaya, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, görevi gasp edilen Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eş Başkanı Gülderen Varlı, Van Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı.

Ulusal kıyafetleri ile çalan müzikle halay çeken kadınlar, sık sık "Jin Jiyan Azadî" sloganını attı. Salona "Dem Dema Azadiya ye" yazılı pankart asılırken, Eğitim-Sen Erciş Temsilciliği tarafından kadınlara şal dağıtıldı. Buluşmada ilk sözü görevi gasp edilen Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Diba Keskin aldı. Yüzlerce kadın siyasetçinin cezaevinde olduğunu söyleyen Keskin, “Ortadoğu kadınları geleceklerini, direnen Kürt kadınlarına borçlular. Şu an dört bir yandan Kürt kadını direniyor. Evde, sokakta, meydanlarda bizler direniyoruz" dedi.
Ardından yine görevi gasp edilen HDP Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nü kutlayarak, "Birlikte mücadele ettikçe kadın eksenli bir yaşam inşa edebiliriz" diyerek, kadınları 8 Mart’ta Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenecek mitinge davet etti.  Ardından konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Gülderen Varlı da cezaevinde artan hak ihlallerine değindi.
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise "Biz kadınlar olarak köleliği, baskıyı kabul etmiyor, birlikte bedenimize, kimliğimize sahip çıkıyoruz. Tarih boyunca kadınlar erk zihniyete karşı direnen iradesiyle yaşamda yer tuttu. Biz Kürt kadınları olarak direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.  


ANTALYA 
Antalya Kadın Platformu, Güllük Postanesi'nde bir araya gelerek, rehin tutulan kadınlara dayanışma kartı gönderdi. Postane önünde toplanan kadınlar adına Münire İnal bir açıklama yaptı.
İnal, insanlık dışı koşullarda tutulan hasta kadın tutsaklar başta olmak üzere tüm kadın tutsakların serbest bırakılmasını istedi, "Hep birlikte hasta tutsakların yaşaması için onların dışarıdaki sesi olalım. Dayanışma yaşatır" dedi.
İnal, "Kadınlar olarak, kendi sözümüzü söylemek için, onurlu bir gelecek kurmak için, tüm kadınları 6 Mart Pazar günü saat 14.00’da Aydın Kanza Parkı’nda buluşmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

 
MERSİN
HDP Mersin Kadın Meclisi ile TJA,  Tarsus’ta tarım işçi kadınlarla buluştu. Alçet Tarım Fabrikası’nda çalışan tarım işçilerini ziyaret eden HDP’liler, işçiler tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılandı. İşçilerin yaşadığı sorunları anlattığı buluşmada 8 Mart mücadelesine dikkat çekildi. Buluşma zılgıtlar eşliğinde çekilen halayın ardından sona erdi.


AMED
HDP yönetimindeki Amed Çınar Belediyesi, Jinwar Kadın Merkezi'nde kadın buluşması gerçekleştirdi. Kadın siyasetçilerin yanı sıra çok sayıda kadın buluşmaya katıldı. Buluşmanın yapıldığı salona "Jin, jiyan, azadî" ve "Yaşasın 8 Mart" pankartları asıldı. Kadınlar, çalınan Kürtçe ezgiler eşliğinde uzun bir süre halaya durdu. Buluşmada konuşan Belediye Eşbaşkanı Salime Fidan, 8 Mart'ın önemi üzerinde durdu. Fidan, konuşmasında HDP Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına da tepki gösterdi. Konuşmaların ardından müzik dinletisi yapıldı. Buluşma, kadın merkezinin önünde çekilen halayla son buldu.
Etkinlikler kapsamında HDP Yenişehir, Kayapınar, Sur ve Hani ilçe örgütleri, Yenişehir ilçesinde bulunan Cuma Pazarı'nda broşür dağıttı. Broşür dağıtımına HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ve HDP’li yöneticiler de katıldı.
Kadınlar, “Irkçılığa, kadın kırımına, savaşa karşı bütün renklerimizle 8 Mart’ta alanlardayız” mesajını verdi.
Kadınlar, Hani’de ise esnaf kadınları ziyaret ederek, kadınları 8 Mart’ a çağırdı. Sokak sokak broşür dağıtan kadınlar, mahalledeki çocuklar tarafından ilgiyle karşılandı.


BATMAN
Batman’da ise HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri ve sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri ise kentte esnaf ziyaretleri, sinevizyon izlenimi, mektup ve kart gönderimi etkinlikleri yaptı.
Tutsak kadınlara dayanışmak kartı göndermek için PTT önüne gelinerek basın açıklaması yapıldı.
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Tutuklu bulundukları cezaevinde direniş gösteren kadınlara dayanışma selamlarımızı buradan iletiyoruz. Pandemi bahane edilerek toplumun her alanında baskının artırıldığını görebiliyoruz. Büyük fatura yine kadınlara kesildi. Hem cezaevi hem de iş alanında kadınlara bir saldırı durumu var. Kadınlar her alanda mücadele etmeye devam edecek” diye konuştu.
Açıklamanın ardından kadınlar, mahallelere geçerek kadınları düzenleyecekleri  8 Mart mitingine davet etti. Heyete mahallelinin ilgisi oldukça yoğundu. Kadınlar daha sonra tekstil atölyelerinde çalışan kadınlara ziyarette bulundu. Burada kadınlara seslenen HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca,  kadın emeğini yok sayan politikalara karşı kadınların alanlarda direnmesi gerektiğini vurguladı. 8 Mart günü gerçekleştirilecek olan mitingin önemine değinen Uca, kadınları 8 Mart mitingine katılmaya davet etti. Yapılan konuşmanın ardından Uca, tekstil işleri ile birlikte sloganlar eşliğinde halay çekti.
Kadınlar, kadın direnişini konu alan sergi gösterimi için Batman Barosu’nun Konferans Salonu’na geçti. Kadınlar, Ruken Ekinci, Medya Üren ile Sema Çağlak'ın eserlerinin yer aldığı sergiyi dolaştı.
Kadınlar, semt pazarına da geçerek bildiri dağıttı.