Kadınlar Bakırköy’de mor zincir oluşturdu

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye'nin çekilmesine karşı Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda mor zincir oluşturdu ve haykırdı: “Özgürlük mücadelemizden bir adım geri atmayacağız.”

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesini düzenleyen İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye'nin çekilmesine karşı kadınlar günlerdir sokakta. Her yeni bir noktada eylem yapan kadınlar bugünkü adresi Bakırköy Özgürlük Meydanı oldu. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün katılımıyla gerçekleşen eylemde, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir vazgeçmiyoruz” yazılı pankart açıldı, gökkuşağı renginde bayraklar taşındı. Sık sık, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir vazgeçmiyoruz”, “Jin, jîyan, azadî”, “Eşitlik olmadan adalet olmaz”, “Katili aklama sözleşmeyi uygula”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarının atıldığı eylemde, hep bir ağızdan “Kadınlar vardır” şarkısı seslendirdi.

‘ÖLDÜRÜLEN HER KADININ SUÇLUSU DEVLETTİR’

Açıklamayı okuyan Şeyda Ateş, kadınlara yönelik şiddeti önleyen, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturan ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmenin, bu ülkedeki kadınları hiçe saymak, kadın cinayetlerini görmezden gelmek anlamına geldiğini kaydetti. Öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlet olduğunu vurgulayan Ateş, “İstanbul Sözleşmesi yani kadınların yaşam hakkı kimsenin iki dudağının arasında değildir. Tüm ülkeyi etkileyecek hiçbir karar demokrasi yok sayılarak ‘aldım oldu’ ile halka dayatılamaz” dedi.

‘HAYATLARIMIZA DAİR KARARLARI BİZ ALIRIZ’

Tüm kadınların özgür ve korkusuzca yaşamaları sağlanmadan, sözleşmeden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Ateş, şunları kaydetti: “Hayatlarımıza dair kararları biz alırız. Hayatlarımızın ve haklarımızın tek bir adamın kararına, kararnamesine bağlı olmasına izin vermiyoruz haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Hep söyledik yine söylüyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. Siyasal İslam’ın, gerici kadın düşmanı politikalarına karşı eşitlik, özgürlük mücadelemizden bir adım geri atmayacağız. Haklarımızdan da hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz.”

Açıklamanın ardından kadınlar, devletin yasakçı zihniyetini meydanda mor zincir oluşturarak protesto etti.