Kadınlar Birlikte Güçlü: Öldüren sevgi istemiyoruz!

Kadınlar Birlikte Güçlü, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü protesto etti: “Öldüren sevgi istemiyoruz! Atanmış değil seçilmiş aşk.”

Kadınlar Birlikte Güçlü öncülüğünde Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü protesto etti. Süreyya Operası önünde gerçekleşen eylemde, kadınlar “Öldüren sevgi istemiyoruz” vurgusunda bulundu. Eylem yerine Serasker Caddesi’nden yürüyerek gelen kadınlar, akışlarla karşılandı. “Atanmış değil seçilmiş aşk” yazılı mor pankartı açan kadınlar, ellerindeki renkli ışıklı çubuklarla karanlığı adeta aydınlattı. Sık sık, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Erkek adaleti değil gerçek adalet”, “Öldüren sevgi istemiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atan kadınlar, erkek şiddetini mor bandalarını sallayarak protesto etti.

14 ŞUBAT: KADINLARA SAHTE BİR DİĞER BİÇİLDİĞİ BİR GÜN

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı okuyan Havva Cuştan, bu Pazar 14 Şubat Sevgililer Günü olduğunu hatırlatarak, “Kapitalist, erkek egemen sistemin kadınlar şiddetin gölgesinde yaşamıyormuşçasına kadınlara sahte bir değer biçtiği bir gün” diye konuştu.

ERKEK ŞİDDETİNİ GÖRÜNMEZ KILMA ÇABASI…

Kadınların her gün katledildiği, fail olan erkeklerin çeşitli bahanelerle serbest bırakıldığı, katillerin cezasızlıkla ödüllendirildiği erkek egemen sistemde; böyle günlerin en çok da erkek şiddetini görünmez kılmaya yaradığını kaydeden Cuştan, “Aylardır Nadira’ya, Yeldana’ya ne olduğunu öğrenememişken; Ümit Can Uygun’un Aleyna’nın katili olduğunu haykırmamıza rağmen cinayetten tutuklanmıyorken; Pınar Gültekin’i katleden erkek ‘yakalanacağımı düşünmezdim’ diyebiliyorken; Fatma Şengül’ün katili ‘ilk kez suç işlediği’ için indirim alıyorken; İpek Er’in katili tecavüzcü Musa Orhan hala aramızda dolaşıyorken; Melek İpek hayatını savunduğu için tutuklanıyorken; eşit bir yaşamdan da eşit bir aşktan da söz edilemez” dedi.

EŞİTLİK OLMADIĞI BİR DÜNYADA AŞK DA YOK

Devlet yetkililerin birinci ağızdan LGBTİ+ bireylerini hedef alıp, nefret suçu işlediğini vurgulayan Cuştan, “Bir haberimiz var patriyarkal devlete: Lezbiyen anneler de vardır! İster evlenir ister evlenmeyiz ister doğurur ister doğurmayız ister hamile kalır kürtaj oluruz ister kızlı-erkekli ister kadın kadına ister hiçbir kalıba sığmadan aşk yaşarız! Evet tüm bu kararlar bizim. Erkek egemen düzenin, kimi adamların irademizi yok sayarak bize atadığı o hayatı yaşamayacağız” diye konuştu.

Kadınlar her alanda hayatları için isyanda olduğunu hatırlatan Cuştan, öldüren sevgi istemediklerini vurgulayarak, “Biz kadınlar süslü cümlelerinizin altında yatan karanlık gerçeği biliyoruz. İstediğimiz özgür yaşamı ancak el ele vererek birlikte kurabileceğimizi de biliyoruz. ‘Aşk, sevgi, ailede yaşanır’ sözlerine inanmıyoruz, çünkü o ‘ailelerinizin’ içinde biz nefes alamıyoruz, örseleniyoruz, katlediliyoruz. Tekrar haykırıyoruz: Eşitliğin olmadığı bir dünyada aşk da yok! Varlığımıza, arzularımıza, kararlarımıza, hayır’larımıza alışacaksınız” dedi.

Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.