Kadınlar eylemde: Katliamlaradan AKP-MHP iktidarı sorumlu

Kadınlar, karşı yılın son gününde de eylemler düzenledi, kadın katliamlarından AKP-MHP iktidarının sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Van’da bulunan Star Kadın Derneği, yaşanan kadın katliamlarına ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı toplantıda Star Kadın Derneği Başkanı Serap Güvenç konuştu.
Güvenç, “Şiddet ve saldırganlık eylemleri cinayetle sonuçlanmakta. Kadınlar öldürülüyor, tecavüze maruz kalıyor, işkenceye uğruyor. Sadece kadınlar değil, çocuklar da bütün bu şiddete maruz kalanlardan. Manşetler her gün bir kadın ve çocuk istismarıyla çıkıyor. Zanlılar yakalanıyor belki ama hala yeterli, caydırıcı cezalar uygulanmıyor. Cezasızlık politikaların yanı sıra eğitim sistemi de her gün bu şiddetin artmasına neden oluyor” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddete "dur" demenin tüm toplumun görevi olduğunu vurgulayan Güvenç, Van’da son bir yıl içerisinde bir kadının gardiyan tarafından öldürüldüğünü hatırlattı. Güvenç, kentte yine 4 şüpheli intihar vakasının gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

AMED
Amed'de faaliyet yürüten Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) da, 2020 yılı içerisinde katledilen kadınlara ilişkin açıklama yaptı. Merkez Yenişehir ilçesindeki bir park içerisinde yapılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel de katıldı.
"Kadın kırımı erkek iktidarın sonucudur" yazılı pankart taşıyan Platform  üyeleri adına Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin açıklama yaptı. Akşahin, 2020 yılı içerisinde 382 kadının katledildiğini belirtti. Akşahin, kadın özgürlükçü bir sistemin kuruluncaya kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

ADANA
Adana Kadın Platformu, Heykelli Park'ta bir araya gelerek, kadın cinayetlerini protesto etti. Avukat Sevil Aracı Bek, "Kadın cinayetlerini önleme sorumluluğu olan kolluk güçleri, adli makamlar, bakanlıklar ve TBMM görevini yapmıyor. İktidar, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamak bir yana sözleşmeden geri çekilmeyi tartışıyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor. Asıl katillerin kadını koruyamayan devlet ve yargı sistemi olduğunu çok iyi biliyoruz" dedi.
Bek, "Kadınlar olarak bu düzenlemeye karşı örgütlülüklerimizi savunmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

MERSİN 
Mersin Kadın Platformu da artan kadın katliamlarına dikkat çekmek için Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.  Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce’nin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Mersin Kadın Platformu Üyesi Ayşegül Göçmen, kadınların eşit, özgür ve adil bir yaşam mücadelesi büyüdükçe, erkek egemen sistemin saldırıları da kendisini örgütlediğini söyledi.  

HATAY
Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Köprübaşı'nda bir araya gelip artan kadın cinayetlerine tepki gösterdi.
Kadınlar açıklama yapan Selver Büyükkeleş, "Artık tahammülümüz kalmadı. Sayısal verilerle kadına yönelik şiddeti manipüle etmekten vazgeçin, ‘aile düzeni’ adı altında kadınlara rol biçmekten vazgeçin, erkekleri kışkırtmaktan ve yanlarında durmaktan vazgeçin. 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’ni etkin uygulatarak yükümlü olduğunuz sorumlulukları yerine getirin” dedi.

URFA
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Urfa Kadın Meclisi, 29 Aralık’ta Malatya, Antep ve İstanbul’da katledilen 3 kadına ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. HDP il binası önünde yapılan eyleme HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, barış anneleri ve çok sayıda kadın katıldı. Eylemde “Kadın cinayetleri politiktir” pankartı açıldı.
HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, kadını öldüren, kadına ait olan alanların erkek egemen sistem tarafından yok edildiğini söyledi.
Ayşe Sürücü, "Kadın cinayetleri politiktir. Kadınlar olarak politikaların karşısında sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.