Kadınlar engelleme ve tehdidi tanımadı

Batman'da Türk polisinin engelleme ve tehditlerine rağmen kadınlar geri adım atmadı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Batman’da Tevgera Jinen Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde yürüyüş düzenlemek isteyen kadınlar, yasak ve polis engeli tanımadı. Aralarında HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, yeri gasp edilen Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında olduğu yüzlerce kadın, gerçekleştirmek istedikleri yürüyüş için Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. Yüzlerine "Herkes için adalet" yazılı maskeler takılı olan kadınların toplanması öncesinde parkın çevresi polislerce ablukaya alındı.
Parkta arbane çalıp, halay çeken kadınlar, daha sonra HDP İl Örgütü binası önüne yürümek istedi. Fakat kadınların önünü kesen polisler, Valilik tarafından alınan "yasak kararı" doğrultusunda yürüyüşe engel olacağı tehdidinde bulundu.
Kadınların beraberindeki "Em li hember qirkirina jiyanê li hember tecrîdê azadiyê diparezin (Kadın kırımı ve tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz)", "Yaşasın 8 Mart, isyanımız özgürlüğümüz için kadınlar için adalet" yazılı pankartlar ve "Mer dikuje dewlet diparêze (Erkek öldürüyor, Devlet koruyor)" dövizin açılmasına da engel olundu.

KADINLAR 'YASAK' TANIMADI

Kadınlar, yasak  ve engellemeyi hep bir ağızdan "Jin, jiyan, azadî" sloganı atarak protesto etti. Polisin slogan atılmaması tehdidine rağmen kadınlar, aynı sloganı atmayı sürdürüp, alkış ve zılgıt çekerek tepkilerini göstermeye devam etti.

Bir süre sonra polisin tüm engelleme çabalarına rağmen kadınlar ellerinde "Ji qirkirina jinan re na (Kadın kırımına hayır)", "Azadiya me di tekoşina me da ye (Özgürlüğümüz mücadelemizin içerisinde)”, "Kadın mücadelesi özgürleştirir" dövizleri ile yürüyüşe geçti.

 Yürüyüş boyunca "Jin jiyan azadi (Kadın, yaşam, özgürlük)", "Bijî 8 Adarê", "Jinen ciwan dimeşe erdu ezman dihêje (Genç kadınlar yürüyor, yer gök inliyor)", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atan kadınlar yine erbane çalıp, zılgıt çekti.  Yol boyunca kadınlara çevredeki yurttaşlar alkış, zılgıtlarıyla, sürücüler ise korna çalarak destek verdi.

UCA: KORKMUYORUZ, DİRENİŞİMİZİ BÜYÜTECEĞİZ

HDP binası önüne ulaştıktan sonra kadınlara seslenen Milletvekili Feleknas Uca, "8 Mart zulme karşı, faşizme karşı büyük bir direniş günüdür. Batman Valisi yürüyüşümüzü yasaklamak istedi. Fakat biz Sakineler ve Rosa Luksemburg ruhuyla bütün kadınların 8 Mart'ını kutluyoruz. Bir kez daha iktidar açıklamamızı yasaklamak istedi. Kadın yaşamdır diyoruz. Direnişimizi büyüteceğiz. Sizden korkmuyoruz, diz çökmeyeceğiz. Kadınlar bu kentin sahibidir. Mücadelemizi daha da büyüteceğiz" dedi.
Uca'nın konuşmasının ardından kadınlar alkış ve zılgıtlar eşliğinde 8 Mart kutlamalarını sonlandırdı.