Kadınlar Frankfurt’ta Zilan’da buluştu

16’ncı Zilan Kadın Festivali’nde buluşan kadınlar, Kürdistan Özgürlük Gerillasının yürüttüğü onur savaşının yükünü omuzlayacaklarını haykırdı. TJK-E Üyesi Tuba Hezer, “Faşizmi kadınlar eliyle yargılayacağız” dedi.

Almanya’da yaşayan Kürt kadınlar, COVID salgını nedeniyle üç yıl aradan sonra Zilan Kadın Festivali’nde buluştu. 

Almanya’da yaşayan Kürt kadınların en büyük buluşmayı yaşadığı festival, “Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa” sloganıyla Frankfurt’ta gerçekleştirildi. Festivale Almanya’nın yanı sıra çevre ülkelerden gelen Kürt ve enternasyonalist kadınlar katıldı. Kadınlar giydikleri ulusal kıyafetlerle renk şöleni yarattı.  

Sahneye Almanya’da kanser nedeniyle şehit düşen Kürt devrimci Aysel Doğan ile ismini festivale veren Zeynep Kınacı’nın (Zîlan) büyük resimleri asıldı. 

Alanda açılan kitap, takı, giyim, yemek stantları yer aldı. Açılan kıl çadırı ve kadın etrafında örülen yaşamı temsil eden alet ve süslemeler ilgi gördü. Program boyunca çadırda bulunan dengbêj kadınlar kilamlar söyledi. 

Çocuklar ise kendilerine ayrılan bir alanda eğlendi. 

Festival Kürdistan’da direnen gerillaların selamlanmasıyla başladı. Kitle, verilen selama “Bijî berxwedana gerîla” sloganıyla karşılık verdi. 

Ardından Women Defend Kürdistan temsilcisi ve YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan, festivalin amacına ve kadınların mücadelesine dair Almanca birer konuşma yaparak kadınları selamladı. 

Sonra Meral Alkan Kürtçe ve Türkçe söylediği şarkı, deyiş ve semahlarla renk kattı. 

KJK: MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK BOYUN BORCU

Ardından Komalên Jinên Kurdistan (KJK) Koordinasyonu’nun mesajı okundu. Festivale katılan kadınların selamlandığı mesajda, festivalin anlamlı bir buluşmaya ve mücadele ruhunu daha da büyütmeye vesile olması temennisinde bulunuldu. AKP-MHP faşizminin kendi iktidarını kalıcılaştırmak için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve işkence sistemini derinleştirdiği ve Kürdistan’a dönük saldırılarına tüm insani ve ahlaki değerleri çiğneyerek devam ettiğine dikkat çekilen mesajda, “Faşizmin yaratmak istediği bu karanlığa karşı her yerde mücadeleyi büyütmek boynumuzun borcudur” denildi. 

Kadınların mücadelesi sonucunda AKP-MHP faşizminin büyük oranda zayıflatıldığına işaret edilen açıklamada, devamla şu mesajlar verildi: “Dünyanın en barbar çetelerine karşı tarihin en büyük direnişini gerçekleştiren kadınlar ve gençler, Zap, Avaşîn ve Metîna’da tarihte az rastlanır bir direnişle işgalcileri bozguna uğratmaktadır. Başûrê Kürdistan işgaline karşı varlık ve onur savaşın veren özgürlük gerillasının bu görkemli direnişi her yerde en üst düzeyde sahiplenmek ve mücadeleyi büyütmek öncelikle biz kadınların görevidir. Özgürlük gerillamızın bu görkemli direnişini bu vesile ile bir kez daha selamlıyor, halkımızı gerillanın mücadelesini her alana taşımaya çağırıyoruz.” 

KJK’nin mesajı üzerine kadınlar, “Jin jiyan azadî” sloganı attı.

HEZER: ONUR SAVAŞI AĞIR BİR YÜKTÜR

Daha sonra Avrupa Kürt Kadın Hareketi- (Tevgera Jinên Kurdistan a Ewrupa-TJK-E) üyesi Tuba Hezer söz aldı. KJK’nin mesajına işaret eden Tuba Hezer, “Onur savaşı ağır bir yüktür, bu yükü omuzlayalım. Yüz yıl önceki gibi soykırım planları yapıyorlar. Bilmiyorlar ki Kürt kadınlar bilinçlenmiştir, tarihi değiştirmiştir. Kürt kadınlar artık devrim yapıyor, yanlış tarihi değiştiriyorlar. Biz artık özgürlük fikrini içselleştirmişiz, bu yolu terketmeyiz” diye konuştu. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında tüm Türkiye halklarına büyük bir tecrit yaşatıldığına değinen Tuba Hezer, “Önderliğin fikirlerinin bize ulaşmasını engellemeye çalışıyorlar. Ancak duruşumuz, direnişimiz ve mücadelemizle AKP, MHP iktidarı çöküştedir” dedi. 

‘HİÇBİR ŞEY KADINLARI YOLUNDAN ALIKOYAMAZ’

Türk devletinin Kürdistan Özgürlük Gerillalarına yönelik saldırılarına da değinen TJK-E Üyesi Tuba Hezer, “Kimyasalla, NATO’nun en güçlü tekniğiyle saldırıyor. Bunlar boşunadır. Bu ağacın kökü kurumaz! Geçen yıl ne diyorduk? Erdoğan’ı kadınların eliyle yargılayacağız.” Zafer yakındır. Kadınların tililileri yükseliyor. Kadınların mücadelesinden ölesiye korkuyorlar. Hiçbir kirli pazarlık bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Ne yapsanız da özgürlük fikri yüreğimize işlemiş” dedi. Konuşmasını yan serkeftin, yan serkeftin! Jin jiyan azadî” diyerek sonlandırdı. 

Festivalde kadın kitlesi, sanatçılar Nûarîn, Ayfer Düzdaş, Çopî’nin şarkı ve türküleri eşliğinde program boyunca halay tuttu. 

Festival, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.