Kadınlar gözaltıları protesto etti: Faşist düzeni yıkacağız

Batman’da aralarında siyasetçilerin de bulunduğu 15 kadının gözaltına alınması protesto edildi. Eylemlerde, AKP-MHP faşizmini kadınların yıkacağı mesajı verildi.

 

Batman’da dün sabah saatlerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen siyasi soykırım operasyonlarında, aralarında siyasetçilerin de bulunduğu 15 kadının gözaltına alınması Mardin, Batman ve Urfa'da protesto edildi.
 
MARDİN
 
Mardin’de, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binası önünde açıklama yapan kadınlar, “Kadın iradesi ve mücadelesi ile faşizmi yıkacağız” pankartı taşıdı. Açıklamayı yapan TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak, gözaltına alınanların kadın mücadelesinin yürütücüleri olduğunu belirterek, “Siyasi iktidar, kendi maşası haline getirdiği yargı eliyle kadınları demokratik siyasetten tasfiye etmeyi, kadın kazanımlarını yok etmeyi, kadınları eve hapsetmeyi amaçlamaktadır. Biz kadınlar, tüm bu tutuklamalara, rehin almalara, kadın düşmanlığına ve yapılan bu saldırılara karşı en güzel cevabı örgütlü mücadeleyi büyütmekle veriyoruz. Bu sindirme politikaları dün işe yaramadı bugün asla işe yaramayacaktır” dedi.

Kadınların mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Amak, "Bugün de hukuk tanımayan bu sisteme itaat etmeye zorlayan bu iktidar aklına karşı direnmeye, mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Kadın özgürlükçü bir dünya inşa etmek için çalışmaya, emek vermeye devam edeceğiz. Kadınlardan korkun. Çünkü biz kadınlar bu erkek egemen faşist düzeni değiştirecek olanlarız ve siz kaybedeceksiniz" diye kaydetti.
 
BATMAN
 
HDP Batman İl Örgütü de parti binası önünde eylem düzenledi. Eyleme, HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, Özgür Kadın Hareketi (Tevgerê Jinên Azad-TJA), Barış Anneleri Meclisi, il, ilçe yöneticileri ile gözaltına alınan kadınların yakınları katıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Hürriyet Kaytar, AKP-MHP iktidarının yok oluş süreci yaşadığı için saldırıları arttırdığını belirterek, “Yöneticilerimize, seçilmişlerimize ve özellikle demokratik siyasetin en güçlü yürütücüsü olan kadınlara dönük geliştirilen bu saldırılar, iktidarın yaşadığı korkunun yansımasıdır” dedi. Kaytar, baskı politikalarına rağmen büyük bir inanç, cesaret ve emekle büyüttükleri demokrasi ve özgürlük mücadelesinin önüne hiç kimsenin geçemediğini söyledi.
 
Saldırılara karşı direnmeye devam edeceklerini vurgulayan Kaytar, “Tüm bu politikalara, irademize yönelik saldırılara kadın dayanışmasıyla güçlenerek karşı çıkacağız. Kadın Meclisi olarak sözümüz şudur ki; bizlere dayatılan erkek- devlet şiddeti, kadınları susturamayacak ve toplumsal değişimdeki öncü rolümüzü engelleyemeyecektir. Umudumuzu büyütmeye, kadınların öncülüğünde ‘yeni yaşamı’ ilmek ilmek örmeye devam edeceğiz” dedi.
 
HDP’li vekil Necdet İpekyüz, kadınların yaşamın her alanında direndiğini ve bundan korkan iktidarın bu nedenle kadınları hedef aldığını söyledi. İpekyüz, şöyle devam etti: “Batman da yapılan olay siyasi bir soykırımdır. Gözaltına alınan arkadaşlarımız kadın mücadelesinin sesidir. Hukuku iki de bir siyasi bir araç olarak önümüze koyanlar bilsinler ki hiçbir zaman sonuç alamayacaklar. Kadın arkadaşlarımızın en yakın bir zamanda bırakılmasını bekliyoruz. AKP-MHP iktidarı gidecek. Sonları yakındır.”
 
Konuşmaların ardından açıklama, “Jin jiyan azadî” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla son buldu.
 
URFA  
 
Urfa'da da TJA aktivistleri, 15 kadının evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmasını HDP İl binası önünde protesto etti. HDP Urfa İl Örgütü Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, kadınların ev baskınları sırasında fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldıklarını ifade etti.

Karakeçili, “Sivil alanda demokratik faaliyet yürüten kadınlar hedef haline getirilmektedir. İktidarın, toplumu kutuplaştıran, şiddeti artıran, korku iklimi yaratma çabalarına karşı, direnen, cesur demokratik siyasetin en güçlü yürütücüsü olan biz kadınlara dönük bu saldırıların temel nedeni kadınlardan duyulan korkunun yansımasıdır” diye konuştu.

Karakeçili, şunları söyledi: “İktidarın bu baskıcı politikalarına rağmen, barışı, adaleti, özgürlüğü, eşitliği ısrarla savunuyor. Dilimize, kimliğimize yaşam tarzlarımıza, tercihlerimize, doğamıza çocuklarımızın yarınına, emeğimize, farklılıklarımıza, barışa ve demokrasiye sahip çıkma adına tüm toplumu birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”