Kadınlar HDP ile mecliste!

24 Haziran seçim sonuçlarının açıklana gayri resmi sonuçlarına göre HDP 25 kadın vekili Meclis’e taşıdı. 25 Kadın vekilden 9’u birinci sıradan meclise girdi.

Türkiye, 24 Haziran Seçim sonuçlarını YSK tarafından resmi olarak açıklanmadan büyük oranda gayri resmi verilere göre tamamladı.

Cumhurbaşkanlığı sonucu Cumhur İttifakı lehine gerçekleşirken milletvekili seçimlerinde oranlar ise farklılıklar gösterdi. Fakat değişmeyen oranlardan bir tanesi en çok kadın adayla meclise giren parti oldu. Gayri resmi açıklamalara göre yüzde 11.50’nin üzerinde oy alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) 67 vekille meclise girerken bunlardan 25’ini kadın adaylar oluşturdu. HDP’nin kadın vekil adaylarının 9’u meclise birinci sıradan girdi.

Daha önce 7 Haziran 2015 seçimlerinde 80 vekil ile Meclis’e giren HDP’nin milletvekillerinden 32’si kadındı. 1 Kasım 2015’te tekrarlanan seçimlerde 59 milletvekili çıkaran HDP’deki kadın vekil sayısı ise 23 olmuştu.

9 KADIN VEKİL 1. SIRADAN SEÇİLDİ

HDP’nin meclise birinci sıra adayı olarak gönderdiği kadın vekiller ve illeri şöyle; HDP Eş Başkanı ve İstanbul birinci bölge 1. sıra adayı Pervin Buldan, İzmir Birinci Bölge 1. sıra adayı Serpil Kemalbay, Ankara Birinci Bölge 1. sıra adayı Filiz Kerestecioğlu.  Adana 1. sıra adayı Tülay Hatimoğulları, Hakkâri 1. sıra adayı Leyla Güven, Mersin 1. sıra adayı Fatma Kurtulan, Batman 1. sıra adayı Feleknas Uca, Muş 1. sıra adayı Gülistan Kılıç Koçyiğit, Siirt 1. sıra adayı Meral Danış Beştaş.

YENİ 13 KADIN VEKİL MECLİSTE

HDP ile meclise ilk kez giren kadın vekiller ise şöyle: Oya Ersoy, Dilşat Canbaz Kaya, Züleyha Gülüm, Tülay Hatimoğulları, Salihe Aydeniz, Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ, Pero Dündar, Ebru Günay, Ayşe Sürücü, Muazzez Orhan ve Nuran İmir.

Öte yandan HDP en çok kadın vekili İstanbul’dan 5, Amed’den ise 4 olarak çıkardı. HDP ile Meclis’e giren kadın milletvekillerinin il ve isimleri ise şunlar:

İstanbul

Pervin Buldan

Oya Ersoy

Hüda Kaya

Dilşat Canbaz Kaya

Züleyha Gülüm

İzmir

Serpil Kemalbay

Ankara

Filiz Kerestecioğlu

Adana

Tülay Hatimoğulları

Ağrı

Dirayet Dilan Taşdemir

Amed

Salihe Aydeniz

Remziye Tosun

Semra Güzel

Dersim Dağ

Hakkari

Leyla Güven

Mersin

Fatma Kurtalan

Mardin

Pero Dundar

Ebrü Günay

Muş

Gülistan Kılıç Koçyiğit

Siirt

Meral Danış Beştaş

Urfa

Ayşe Sürücü

Van

Bedia Özgökçe Ertan

Muazzez Orhan

Batman

Feleknas Uca

Ayşe Acar Başaran

Şırnak

Nuran İmir