Kadınlar Meryem Şahin’e saldırıyı protesto etti

Almanya’nın Hamburg kentinde Meryem Şahin isimli kadının eski eşi tarafından iki çocuğu ile katledilme girişimi birçok kentte düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Almanya’nın birçok kentinde Meryem Şahin’in ayrı yaşadığı eski eşi tarafından çocuklarıyla birlikte katledilme girişimi protesto edildi.

STUTTGART

Stuttgart’taki Schlossplatz’da düzenlenen eyleme Yeni Kadın, TJK-E, Zusammen Kampfen, 1938 Dersim Soykırım Karşıtı Derneği, SKB, Die Linke, Stuttgarter Frauenbündnis, ATİK, ADHK aktivistleri katıldı.

Saygı duruşunun ardından Meryem Şahin şahsında bütün kadın katliamlarını kınayan açıklama yapıldı.

1938 Dersim Soykırım Karşıtı derneği, 4 Mayıs Tertelesi için Kirmancki bir açıklama yapılması ve ağıtlar yakılması ardından “Jin, Jîyan, Azadi”, “Frauen die Kämpfen sind”, “Frauen die Leben”, “Lasst uns das System aus den Angeln heben” sloganları atıldı.

KÖLN

Köln’deki eyleme ise Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) üyeleri, genç Kadın hareketi ZORA ve Viyan Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Pandemi nedeniyle sayının sınırlı tutulduğu eylem Neumarkt’ta 17.00-19.00 saatleri arasında gerçekleşti. Almanca “kadına şiddete dur de”, “Kadına yönelik şiddet cinayettir”, “Kadınlarla başka bir dünya mümkün” yazılı dövizler taşındı.

SKB, TJKE ve ZORA adına okunan bildirilerde, Almanya’da bu yıl içerisinde 4 kadının, ülke genelinde 2019 yılında 135 kadının erkekler tarafından katledildiğine dikkat çekildi. Pandemi sürecinde şiddet haberlerinin arttığına da vurgu yapılarak kadınlara seslerini yükseltme çağrısı yapıldı.

FRANKFURT

Frankfurt’ta da Hauptwache’de düzenlenen eylem ile Meryem Şahin ve çocuklarına yönelik saldırı protesto edildi.

Frankfurt SKB ve genç kadın örgütü ZORA tarafından örgütlenen eyleme Kürt Kadın Hareketi, Yeni Kadın ve birçok farklı kadın örgütü destek verdi.

Eylem konuşmalar ardından 6 Mayıs günü yapılacak eyleme katılım çağrısı ile sona erdi.

HAMBURG

Hamburg kentinde eylem adresi ise Şahin’in ikamet ettiği evin önüydü.

Komşuları ve arkadaşları başta olmak üzere yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylem Şiddete Karşı Hamburg Kadın İnisiyatifi tarafından düzenlendi.

İnisiyatif adına konuşan Leyla Kaya, “Şiddete karşı isyandayız, öfkeliyiz” dedi.

“Binlerce yıldır bedenimize, geleceğimize ve irademize sahip olmak için bizi yok etmeye çalışıyorlar. Onlar yok etmeye çalıştıkça öfkemiz ve inadımız büyüyor. Bizler Meryem’in öfkesini yüreğimizde taşırken, bir vahşet haberini de Kassel’den aldık maalesef” diyen Kaya, öz savunma ve örgütlülüğün önemine dikkat çekti.

Sol Parti Hamburg Milletvekili Cansu Özdemir de yaptığı konuşmada femicidin mutlaka yasalar çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirterek, kimden ve nereden gelirse gelsin kadına yönelik her türlü şiddetin karşısında olacaklarını söyledi.

Eylemde “Erkek zihniyeti öldürüyor", “Kadın cinayetleri politiktir", “Elinizi irademizden çekin", “Kadın ölümlerine son" pankartlarının açıldı.