'Kadınlar özgürlüğü inşa edecek'

Çok sayıda kentte alanlara çıkan kadınlar, "Özgürlüğü inşa edeceğiz” mesajını verirken, İmralı tecridini protesto etti. Kadınlar, erkek-devlet iktidarın sonunu kadınların getireceğini vurguladı.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye kentlerinde kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla alanlara çıktı.


ŞIRNAK

 
Özgür Kadın Hareketi (TJA), 26 Şubat'ta Şırnak'ın İdil ilçesinde startını verdiği 8 Mart etkinliklerinin finalini, Beytüşşebap ilçesinde görkemli bir şölenle gerçekleştirdi. HDP Beytüşşebap İlçe Örgütü binasında gerçekleşen şölene, HDP'li kadınlar, Barış Anneleri, Roboskîli ailelerin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Konuşmalar öncesi kadınlar, "Jin, jiyan, azadî” ve "Bijî têkoşîna hinê" sloganları ve zılgıtlarla halay çekti. Daha sonra etkinliğe katılan kadınlara karanfil dağıtıldı.

 
TJA aktivisti Emine İnan, tarihi bir süreçten geçtiklerini belirterek, "Bizler TJA ve HDP Kadın meclisi olarak her zaman alanlardayız. Her alanda katledilmemize rağmen, hiçbir zaman direniş ve mücadelemizden taviz vermedik. Bizler mücadelemiz ile saldırılara cevap oluyoruz. Mücadelemiz Rosalar ve Saralarla başladı, bizler bu mücadele ile özgürlüğü inşa edeceğiz” dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken İnan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Öcalan üzerinde 22 yıldır ağır bir tecrit uygulanıyor. Sayın Öcalan fikir ve düşünceleri ile kadının özgürlük yolunu açtı. Perspektifleri ile kadını güçlendirdi. Bizim bu yıl ki 8 Mart’ta mesajımız tecridi kırmak ve Sayın Öcalan’ı özgürlüğe kavuşturmak. Sayın Öcalan şahsında tüm halk tecrit altında. Biz kadınlar bu tecridi kıracağız.”


Şölen, çekilen halaylarla son buldu.


HATAY

 
Samandağ Kadın Platformu, 8 Mart dolayısıyla Abdullah Cömert Alanı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde, platform adına konuşan Selver Büyükkeleş, “Kayyumlar tarafından kadın kazanımları gasp ediliyorken çoğu kadın derneği, kayyumlar eliyle kahvehanelere çevriliyorken durup izlemeye niyetimiz yok. Haksızlık, hukuksuzluk varsa karşısında mücadele eden kadınlar vardır. Biz Samandağlı kadınlar tüm bu baskılara rağmen Hayatlarımızdan, haklarımızdan asla ama asla vazgeçmiyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Yaşasın kadın dayanışması” diye konuştu.


OSMANİYE


Osmaniye'de HDP Merkez İlçe Örgütü binasında şölen düzenledi. Şölene, HDP PM Üyesi Seher Kadiroğlu ve çok sayıda kadın katıldı. Yöresel kıyafetlerle şölende katılan kadınlar, halaylar çekti.
 
BİNGÖL
 
HDP Bingöl İl Örgütü, parti binasında etkinlik düzenlendi. HDP'li kadınlar, daha sonra kent merkezinde kadınlara karanfil dağıttı.
 
URFA
 
Urfa'da Haliliye ilçesinde bulunan bir düğün salonunda düzenlenen şölene HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri, kentte bulunan kadın kurumlarının temsilcileri katıldı. Salona, "Onurlu bir barış için sende ayağa kalk", "Gülistan Doku nerede", "Kadın özgür yaşamın teminatıdır" ve "Kadın cinayetleri politiktir" pankartları asıldı. Kadınlar yöresel elbiseleriyle, "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde halaylar çekti. Etkinlikte kadın tutsakların gönderdiği mesajlar okundu.
 
Urfa Demokratik Kadın Platformu da aynı kapsamda Eğitim Sen şube binasında açıklama yaptı.
 
ADIYAMAN
 
Adıyaman İl Kadın Platformu da, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) binasında çok sayıda kadının katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Platform adına açıklama yapan Eylem Yıldırım, cezasızlık politikalarının kadına yönelik şiddeti arttırdığını ifade ederek, "Eşitlikçi yönetim hakim kılınmadan ne toplum ne kadın şiddetten kurtulamayacaktır. İktidar kadın bedeni üzerinden elini çekmelidir" dedi.
 
MARDİN
 
Mardin'de HDP İl Örgütü binası önünde kutlama gerçekleştirildi. Taleplerini sloganlarla haykıran kadınlar, tecride ve kadın cinayetlerine karşı tepkilerini dile getirdi. Etkinlik, erbaneler eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, 8 Mart’ın kadınların ve gençlerin mücadelesi olduğunu dile getirdi. Kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele ettiklerini belirten Dündar, her gün 8 Mart gibi mücadele edeceklerini söyledi. Tecride karşı özgürlüğü savunacaklarını dile getiren Dündar, “Kadın dünyadır, kadın memlekettir, kadın dildir. Kadın kendini bilmektir. Kadın bu toprakların şarkısıdır” şeklinde konuştu.
 
MERSİN
 
Mersin'de Tarsus Kadın Platformu’nun çağrısıyla Yarenlik Alanı’nda bir araya gelen kadınlar, Halk Eğitim Merkezi önünden başlayarak PTT Merkez Şubesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. “İşsizliğe, yoksulluğa, şiddete karşı söyleyecek sözcümüz, değiştirecek gücümüz var” pankartı açan kadınlar, “Ben yaşadıkça sen çıldıracaksın”, “Aşağı bakmıyoruz, itaat etmiyoruz” dövizleri taşıdı. Kadınlar sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Kadınlar birlikte güçlü” sloganları attı.
Tarsus Kadın Platformu üyesi Yasemin Yücel, bu 8 Mart’ta da işsizliğe, yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete karşı isyanları ile bir yıl boyunca mücadele ettiklerini söyledi. Pandemi ile geçen bir yıl kadınlar için çok zor olduğunu dile getiren Yücel, “Var olan eşitsizlikler iyice derinleşti. Kadınların toplumsal cinsiyete dayalı kadınlık rollerine her gün yenileri eklendi” dedi.


ANKARA


Kadın sağlık çalışanlarının İbn-i Sina Hastanesi’nin ön bahçesinde yapmak istediği açıklamaya polis engel olmak istedi. Açıklama başlamadan önce polis, kadınların açmak istediği “Yaşamak ve yaşatmak için: Haklarımızdan vazgeçmiyoruz" yazılı pankartı yırttı. Kadınlar, engellemeden sonra hastanenin arka bahçesinde polise sırt çevirerek protesto etti. Burada yapılan açıklamaya Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO), Ankara Tabip Odası (ATO), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık- İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği  (SHUDER), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD DER) ve Türk Hemşireler Derneği (THD) temsilcileri katıldı. Açıklamada sık sık "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı atıldı.


Ses Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karaca, “Pandemi süreci, sermayenin ve egemenlerin çıkarlarını koruyacak şekilde yönetilirken, emek sömürüsü ve yoksulluk hızla artmaktadır. Günümüz dünyasında, erkek egemenliğine dayanan cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık içeren politikalar ve söylemler ise kadınların görünen ve görünmeyen emekleri üzerindeki sömürüyü, kadın bedeni üzerindeki denetimi ve kadına yönelik şiddeti arttırmaya devam etmektedir” dedi.