Kadınlar sokakta: Savaş şiddeti destekliyor

Kadınlar, 25 Kasım kapsamında eylem ve etkinlikler düzenleyerek, savaş politikalarının şiddeti beslediğine dikkat çekti.

Kürdistan ve Türkiye'de yaşayan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle eylem ve etkinlikler düzenledi.

'KADINA ŞİDDET SAVAŞ POLİTİKALARIYLA DESTEKLENİYOR'

Amed Barosu, Baro Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi üyeleri, Tahir Elçi Konferans Salonu'nda açıklama yaptı. Av. Çiğdem Sevimli, yargıya intikal eden kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve cinsel saldırı dosyalarında etkili soruşturmaların yürütülmediğini, çok sayıda dosyanın yargı eliyle sürüncemede bırakıldığını belirtti. Sevimli, artan kadın cinayeti davalarında halen haksız tahrik ya da iyi hal indirimlerinin failleri cesaretlendirici şekilde uygulandığını söyledi.
Sevimli, İstanbul Sözleşmesinin iç hukuktaki yansıması olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesine Dair Kanunun uygulanması bakımından sorunları çözemediğine dikkati çekti. Sevimli, "İktidar, kadın kazanımlarına saldırıları, kayyum, savaş politikalarıyla da desteklemektedir. Kadına yaşam alanı tanımayan irade gasbına zemin hazırlayan bu uygulamalar kabul edilemezdir" dedi.

'CİNS KIRIMI!'

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu da yaptığı yazılı açıklamada, 4 Ağustos 2014’teki Şengal jenosidi ve kadın kırımına vurgu yaptı. Açıklamada, kadın ve toplum düşmanı zihniyetin karması olan DAİŞ’in, Şengal’deki Êzidî ve diğer kadınlara yönelik gerçekleşen kırımının, 21'inci yüzyılın cins kırımı olduğu ifade edildi.

İHD: KADINA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKTİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu da yaptığı yazılı açımlamada, kadına yönelik şiddetin politik olduğuna işaret ederek, kadınların siyasete katılımı erkeklerle eşit oranda mümkün olmadığı belirtildi. Meclis’te 600 milletvekilin sadece 102’sinin kadın olduğu hatırlatıldı.
Şule Çet davası ve Nadira Kadirova’nın ölümüne değinilerek, İstanbul Sözleşmesi’nin hükümlerine uyulmadığı da kaydedildi.

URFA

Urfa Kadın Platformu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde, platform adına açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, iktidarın politikaları sonucunda kadına yönelik şiddetin arttığını belirtti. Çetiner, savaşın kadınlar için ölüm, şiddet, tecavüz, yoksulluk olduğunu söyledi.
Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu da Baro binasında basın açıklaması yaptı. Baro Başkanı Abdullah Öncel'in de katıldığı etkinlikte, açıklamayı Komisyon Başkanı Avukat Serap Polat yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine yer veren Polat, "Açıklama yaptığımız şu saatlerde dahi dünya üzerinde her iki dakikada bir kadın fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddete maruz kalıyor" dedi.

İSTANBUL

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Şişli’de bulunan Cemil Candaş Kent Kültür Merkizi'nde düzenlediği basın toplantısı ile kadına yönelik şiddeti tartıştı.
Etkinlikte ayrıca Mor Dayanışma, LGBTİ,  Nar kadın dayanışması gibi örgütlerin kadın emeğine destek vermek üzere el işi ürünlerini sattıkları standa büyük ilgi gösterildi.
Kent Konseyi Başkanı ve  İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, artarak devam eden kadın katliamlarına dikkat çekti. Eroğlu, "Kadın cinayetleri politiktir. Çünkü bir cinsin diğer bir cinse karşı planlanmış, sistematik bir şiddeti var" diye belirtti.

HATAY

İskenderun Kadın Platformu, Boyacılar Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Platformun çağrısı üzerine etkinliğe katılan çok sayıda kadın, artan şiddete tepki gösterdi. Kadınlara, bir erkek tarafından yüzü kezzapla yakılan Berfin Özek ve Hatay Barosu Başkanvekili Avukat Sevinç Çakıcı da destek verdi.
İskenderun Kadın Platformu Sözcüsü Medine Yayman, "Biz ise kadınların isimlerinin ölümleriyle değil yaşamlarıyla, yaşadıkları şiddetle değil gerçekleştirdikleri hayalleriyle haber olduğu bir dünya için buradayız" dedi.

ADANA

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, Adana Adliyesi'ndeki Mahmut Esat Bozkurt Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Merve Gündoğdu, basın metnini okudu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Adana Şubesi,  25 Kasım etkinlikleri kapsamında DİSK Çukurova Temsilcilik binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Sendika adına konuşan Zeliha Divarcı, "Bizler DİSK Emekli Sen’li kadınlar olarak tüm bu kadın düşmanı politikaların karşısında duruyor; tüm emekli kadın yoldaşlarımızı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

İZMİR

İzmir Barosu, baro önünden Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne yürüyüş düzenledi. Erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarını taşıyan kadınlar  “Boşanmayı değil, kadın cinayetlerini engelle” sloganı haykırdı.
Yürüyüş ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yapan İzmir Barosu Genel Sekreteri Perihan Dağdelen, "Biz kadınlar, sokakları, iş yerlerini, özgürlük alanlarımızı terk etmeyeceğiz. Kazanımlarımızın geriye götürülmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

BATMAN

HDP Batman Kadın Meclisi, Atatürk Parkı'nda bir araya gelerek yürüyüş düzenlemek istedi. Parkın çevresi ve HDP il binası önü polis ablukasına alınırken, HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve HDP'li il ve ilçe eş başkanlarının da aralarında bulunduğu kadınların yürüyüş yapmasının engelleneceği belirtildi. Kadınlar ile polis arasında yarım saat süren görüşmede, 150 metrelik mesafede, slogansız, dövizsiz ve pankartsız yürüyüşe 'izin verilebileceği' söylendi. Görüşmenin ardından kadınlar, park önünde önce kısa bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklama yapan HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, kadınların her gün dört duvar arasına hapsedilmeye çalışıldığını belirterek, kadın cinayetlerine ve şiddete karşı mücadele edeceklerini söyledi.
Kadınlar, açıklamanın ardından katledilen kadınların isimlerinin yer aldığı dövizler ile Öğretmen Evi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.