Kadınlardan ajanlaştırma faaliyetine karşı açıklama

HDP Genç Kadın Koordinasyonu, polisin örgütlü kadınları her yöntemle hedef aldığına, son günlerde de ajanlaştırmayı dayattığına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Koordinasyonu, üyelerine dönük tutuklama ve ajanlaştırma politikalarına karşı Beyoğlu'nda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı.
Gençlere ve ailelerine dönük baskıların son süreçte arttığını ifade eden İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, özellikle örgütlü kadınların hedef alınmasının tacizin bir başka boyutu olduğunu söyledi. Kadınların cinsel kimlikleri üzerinden süren baskıların arttığını yineleyen Yoleri, "Bu adımlara ailelerin dahil edilmesi baskıya davet etmektir. İnsan hakları savunucuları olarak bu baskıların son bulmasını talep ediyoruz" dedi.

'AİLEM ÜZERİNDEN TEHDİT ETTİLER'

Gözaltına alınanlardan HDP Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Caziye Aygün, bir buçuk ay önce tanımadığı bir telefon üzerinden arandığını paylaşarak şunları söyledi: "Arandığım sırada bir kargom vardı. Gelen telefonun kargodan olduğunu düşündüm ve evde olmadığımı söyledim. Sonra yanıma gelmek istediler. Ellerinde bir çiçekle bana bir not getirdiklerini söylediler. Ailem üzerinden beni tehdit etmeye, gençlikte yürüttüğüm faaliyeti gerekçe göstererek beni korkutmaya çalıştılar. Ajanlaştırma dayattılar. Numaramı 2 kez değiştirmeme rağmen bu tehditler sürdü. Dün ise oturduğum yerden bir anda hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındım. Suç duyurusunda bulunacağım."

'AJANLAŞTIRMA DAYATTILAR'

Telefonla aranan isimlerden HDP Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Emine Nazlı, ailesinin arandığını ve özel görüşme talep edildiğini aktardı. Nazlı, karakola çağrılmaları üzerine gittiklerinde polislerin kendisi ile özel görüştüğünü belirterek, "Polisler maddi, manevi destek olacaklarını söyleyerek ajanlaştırma dayattılar. Benden iki gün sonra da kuzenimi aynı şekilde aradılar" diye konuştu.

BİR HAFTADA 6 KADIN HEDEF ALINDI

HDP Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Newroz Gülen ise son bir haftada 6 kadın arkadaşlarının arandığına dikkat çekti. Yaşamlarının her alanında polis çevirmesi ile karşılaştıklarını ifade eden Gülen, gözaltına alınan 12 arkadaşlarının uğradığı psikolojik ve fiziksel şiddet hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Gülen, "Geçtiğimiz günlerde İzmir il binamıza saldıran katil Onur Gencer'in başı okşanarak gözaltına alınırken, bizler her türlü işkenceye maruz kalıyoruz. Ailelerimiz, çevremiz üzerinden tehdit ediliyoruz. Artık attığımız her adımda polisle karşılaşmaktan sıkıldık. Özel alanımızla, hayatımızla tehdit edilmekten korkmuyoruz. Örgütlü mücadelemizden korkanlar bizi tehdit edemez. Darp edilerek gözaltına alındığımızda polis bize emirleri altında olduğumuzu söyledi. Kimsenin emrinin altında değiliz. Ne katillerden hesap sormaktan ne de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye vurguladı.

Ankara'da Gençlik Örgütleri'nin Suruç Katliamı için dün yapmak istediği basın açıklamasına yapılan saldırıya da değinen Gülen, "Bu hukuk sistemi ile onların gözaltıları, tutuklamaları bizi korkutamaz" diye ekledi.