Kadınlardan hasta tutsaklara tahliye çağrısı

Urfa İl Kadın Platformu, cezaevlerindeki hasta tutsakların sağlık durumuna dikkati çekerek, tedavi ve bakım süreçleri için tahliye çağrısında bulundu.

Urfa İl Kadın Platformu, cezaevlerinde tutulan hasta tutukluların sağlık durumuna dikkati çekmek için basın toplantısı düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şube binasında gerçekleşen toplantıya, platform bileşeni çok sayıda kadın katıldı. Toplantının yapıldığı salona “Tecritlere son hasta tutuklular serbest bırakılsın” pankartı asıldı.

Toplantıda konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Sümeyye Koç, “Devletler, özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerin sağlığa erişim hakkı konusunda özgür bireylerle eşit şartlarda bulunmasını sağlamakla yükümlüdürler. Ancak günümüz Türkiye hapishanelerine baktığımızda, mahpusların yargı, cezaevi idaresi ve adli tıpı kapsayan sistem içerisinde en temel haklarından mahrum bırakıldığı gözlemlenmektedir” dedi.

İHD’nin tespit ettiği 2022 yılı Nisan ayı itibarıyla cezaevlerinde 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklu bulunduğunu aktaran Koç, “Bu hastaların içerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda olanlar hapishanelerde ısrarla tutulmaya devam etmektedirler” diye belirtti.

YAŞAM HAKKI İHLALİ BİR DEVLET POLİTİKASI

Cezaevlerinde çok fazla sağlık hakkı ihlali yaşandığını dile getiren Koç, tedavileri gerektiği gibi yapılmayan tutsakların yaşamını yitirdiğini söyledi. Tutsakların bir devlet politikası olarak cezaevlerinde ölüme terk edildiğini ifade eden Koç, “Yaşam hakkı ihlal edilen ve ayrımcı bir muameleye tabi tutulan mahpusların başında Aysel Tuğluk gelmektedir. Tetkikler sonucunda konulan teşhise rağmen adli tıp kurumu tarafından cezaevinde kalabilir şeklinde verilen raporla cezaevinde tutulmaya devam edilmiştir. Ancak Aysel Tuğluk'un hastalığı hem hapishane koşullarından kaynaklı olarak hem de tedavi edilmediği zaman ağırlaşan bir hastalık olması nedeniyle sürekli ilerlemeye devam etmiştir” şeklinde konuştu.

HASTA TUTSAKLAR DERHAL SALIVERİLSİN

Siyasetçi Aysel Tuğluk’un siyasi gerekçelerle cezaevinde tutulduğunun altını çizen Koç devamla, “Tutulmaya ısrarla devam edilen Aysel Tuğluk'un hapishanede yaşamını devam ettirmesi mümkün değildir. Aysel Tuğluk'un bir an önce tahliye edilerek ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarında yaşamasını ve tedavisinin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kadın hasta tutsaklar ile ilgili bilgi veren Koç,  devamında platformun taleplerini şöyle sıraladı: “Hapishanelerde bulunan tüm  ağır hasta mahpusların, tam teşekküllü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhal  salıverilmelerini, tedavilerini ailelerinin yanında sürdürmelerine imkan verilmesini;  tedavi ve bakım süreçlerinin hapishane koşullarında yürütülmesi imkansız  mahpuslar için dahi hapishanede kalabilir raporu veren adli tıp kurumunun  sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmasını; sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarının da Cumhuriyet Savcılarının takdir yetkisi kaldırılmasını ve hastanelerin verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazının ertelenmesini talep ediyoruz.”