Kadınlardan işgale karşı çağrı: Ulusal görevimizi yerine getirelim

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri Ortak Eylem Platformu, işgalci Türk devletinin saldırılarını kınadı, "Ulusal görevimizi yerine getirmeliyiz" dedi.

İşgalci Türk devleti, Medya Savunma Alanları ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına devam ediyor.
Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri Ortak Eylem Platformu, işgal saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Türk devleti başta Kürt halkı olmak üzere halklara dönük soykırım amacını gerçekleştirmede tereddüt etmedi. Bu siyasetinin devamı olarak Suriye’deki silahlı gruplar ile DAİŞ çetelerine destek verdi. Şimdi de bunları Suriye ve Irak’taki Kürtlere karşı kullanmaya çalışıyor. Fakat bu amacına ulaşamayınca Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî, Cerablûs, Ezaz ve Bab’ı işgal etme planlarına başvurdu. Bunun için de öldürme, talan, tecavüz ve mülklere ey koymaya başladı. Bölgeleri yerli halktan boşaltıp yerlerine yabancı kişileri yerleştirmeye çalıştı. Göçertme ve demografik değişim siyaseti bunu ispatlıyor. Bu da uluslararası insan hukuk ilkelerini ihlal etmedir.

Bugün Başûrê Kurdistan’da PKK ve HPG’yi yok etmek için her türlü silahı kullanıyor. Bu saldırılarla bölge güvenli bölgelerdeki halkın üzerinde bir korku yaratmasının yanı sıra Zirgan, Til Temir, Kobanê, Êyn Îsa, Minbic, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Sipî sınırı boyunca sivilleri dron ve ağır silahlarla hedef alınıyor. Bu, devrimin kazanımlarını yok etmek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin temsil ettiği halkların kardeşliği, barışçıl yaşam ve demokrasi projesini yok etmeye dönük planın bir parçası.

BİRLİK VE DİRENİŞE ÇAĞRI

Direnişin sembolü Kobanê’de DAİŞ terör örgütünü yenen ve Baxoz’da askeri varlığına son veren Kadın Savunma Birliği (YPJ), bu büyük başarıları elde etmek için büyük bedeller verdi. Bütün dünyanın dikkatini çekti.  Kendilerine inançları artan kadınlar kendilerini yeniden yarattı. Bu toplumsal aydınlanma ve düşünce yarattı. Kuzey ve Doğu Suriye ve Rojava devriminin öncüsü olan kadınların iradesini kırmak için DAİŞ’in intikam almak için geri dönüşünün sebebidir.

Türk devletinin yaptıkları, iki komşu devlet arasındaki düşmanlık suçu boyutunda olan insanlığa karşı suçlarının uluslararası toplum tarafından araştırılması ve suçluların cezalandırılması gerekiyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar olarak, tüm bölge halkını ulusal görevlerini yerine getirmeye ve Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki yeni Osmanlı devletinin niyet ve amaçlarını gerçekleştirmek için Suriye’deki çetelerden yeni bir ordu kurmasına karşı birlik olmaya çağırıyoruz.

Uluslararası toplumundan fitne, bölünme ve düşmanlık planlarının boşa çıkarılması için işgalci Türk devletinin ihlallerine sessiz kalmamasını istiyoruz. Türk devletinin saldırıları ABD, Rusya ve Türkiye arasında yapılan anlaşmanın açık ihlalidir.

Suriye ve uluslararası kadın örgütlerine, Ortadoğu’daki kadın ve hukuk örgütlerine, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’de sivillere karşı işledikleri suçlara karşı görevlerini yerine getirmeleri ve Türk devletinin Suriye’deki işgaline son vermesi için baskı yapma çağrısı yapıyoruz. Suriye krizini sona erdirmek ve Suriye’yi siyasi geçiş sürecine hazırlamak için BM’nin 2254 sayılı kararının uygulanması, Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, adaletin sağlanması ve göçmenlerin uluslararası güvencelerle güvenliği dönüşünün sağlanması için Türk devletinin işlediği suçlara ilişkin soruşturma başlatılmalıdır.”

AÇIKLAMAYI İMZALAYANLAR

Açıklamayı imzalayan kadın örgütleri şöyle:

"Meclisa jin ya Bakur û Rojhilatê Sûriyê, Meclisa Jinên Sûriyê, Koordînasyona Jin a Rêveberiya Xweser li Bakur û Rojhilatê Surî, Kongra Star, Kombûna Jinan a Zenûbiyayê, Yekitiya Jinên Suyan, Meclisa Jin a Partiya Yekitiya Demokratîk, Meclisa Jin a Partiya Sûriya Pêşerojê, Yekitiya Jinên Ciwan, Mekteba Jin a Meclisa Sûriya Demokratîk, Mekteba Jin a TEV-DEM, Navenda Lêkolîn û Parastina Mafên Jinan li Sûriyê, Komîteya Jin a Rêxistina Mafên Mirovan li Cizîrê, Komperatîfa Saoşka, Şebeket Qayîdat El-Selam, Rêxistina Sara ya li Dijî Tundiya li Ser Jinan, Tevgera Hîlala Zêrîn ve Weqfa Jina Azad."