Kadınların doktora derecesi alma şansı daha düşük

Amsterdam Üniversitesi'nin yayınladığı bir araştırmaya göre, üniversitelerdeki adayların aynı değerlendiricilere sahip olsalar bile üstün başarıyla mezun olma olasılıkları erkek meslektaşlarına göre daha düşük.

Çalışma, 2011'den 2021'e kadar Hollanda'da 5 bin 239 üstün başarı derecesine sahip mezunları analiz etti. Üstün başarı, tüm tezler içerisinde sadece yüzde 5'ine veriliyor. Araştırmacılara göre "Bu, üstün başarı ödüllerinin verilmesini, akademiye nüfuz eden mükemmellik arayışının en açık tezahürlerinden biri haline getiriyor."

Bu ödül için adaylar bir komite tarafından değerlendirildi ancak kesin bir kriter yok; araştırmanın alanında en iyiler arasında olup olmadığına karar vermek komite üyelerine kalmıştır ve mükemmelliğin belirlenmesini kendi öznel yorumlarına bırakmaktadır.

Sonuçlara göre, tüm erkek adayların yaklaşık yüzde 6,6'sı üstün başarıyla mezun oldu. Kadın adayların yaklaşık yüzde 3,7'si bu ayrıcalığı elde etti. Genel olarak, bir kadının üstün başarıyla mezun olma olasılığı, bir erkeğinkinin yarısı kadardır.

ERKEK DEĞERLENDİRİCİLER ERKEK ADAYLARI TERCİH EDİYOR

Araştırmacılar, erkeklerle kadınlar arasındaki eşitsizliğin, tamamı erkeklerden oluşan bir komite tarafından değerlendirildiğinde en fazla olduğunu buldu. Değerlendirme komitelerindeki kadın sayısı arttıkça cinsiyet farkı da azalıyor.

Araştırmayı yöneten Profesör Thijs Bol, "Bu bulgu, homofilinin (erkek değerlendiricilerin erkek adayları tercih etmesi) değerlendirme sonuçlarındaki potansiyel rolünü gösteriyor ve cinsiyet önyargılarını azaltmada komite kompozisyonunun kritik rolünü vurguluyor" dedi.

Prof. Bol, kariyerin başlangıcında cinsiyet ile akademik tanınırlık arasındaki bağlantıyı vurgulayarak, bu çalışmanın mevcut uygulamaların yeniden değerlendirilmesine yol açacağını ve "akademik topluluğumuzun daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir geleceğe giden yolda yardımcı olacağını" umuyor.