Kadınların isyanı barikatları aştı

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının geri çekilmesi için Kadıköy ‘e polis barikatlarını aşarak, isyanı büyütme çağrısı yaptı

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda kitlesel eylem düzenlendi. 7’den 70’e binlerce kadının akın ettiği eyleme, hep bir ağızdan, “Fesih kararını geri çek” çağrısında bulunuldu. Kadınların isyanına polis barikatları da dayanamadı. İskele Meydanı boyunca bariyerlerle arama noktası oluşturan polislerin kadınların ses cihazını alana almaması üzerine gerginlik çıktı. Bu keyfi kararı kabul etmeyen kadınlara saldırdı. İçi biber tozu dolu olan plastik mermileri sıkıldığı müdahale pek çok kadın ezilme tehlikesi yaşadı. Bütün engellemelere barikata yüklenip, barikatı aşan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı dev bayrak aşan kadınlar, gökkuşağı ve mor renkli bayraklar taşıdı.

 “Jin jiyan azadî”, “İstanbul Sözleşmesi yaşattır”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını atıldığı eylemde, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanyası adına açıklamayı İrem Kayıkçı okudu. Kayıkçı, aylardır yürütülen kadın ve LGBTİ+ düşmanı, dinci ve muhafazakâr kampanyalar sonucunda 19 Mart gecesi İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile tek taraflı olarak feshi ilan edildiğinden beri sokaklarda olduklarını hatırlattı. Şimdi bir de bu hukuksuz kararın Avrupa Konseyi’ne alelacele bildirilmesiyle 3 aylık “çekilme” süresi başladığını belirten Kayıkçı, şunları kaydetti: “Tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere kötü bir haberimiz var. ‘İstanbul Sözleşmesi’ni geri çektirmeyi başardık, sıra 6284 sayılı kanunda” diye sevinenlere kötü bir haberimiz var. Kadınlara ikinci sınıf muamelesi yapma, kendilerine köle etme arzusuyla yanıp tutuşanlara, şiddet uygulayıp çocuk yaşta evlendirmek isteyenlere, çocukları istismar etme özgürlüğü isteyenlere, LGBTİ+’lara şiddeti kendine hak sayanlara kötü bir haberimiz var. Kadın düşmanlığının, katillerin sırtını sıvazlamanın, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın resmi devlet politikası haline gelmesine alkış tutanlara kötü bir haberimiz var. Biz buradayız ve tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”