‘Kadınlarla değişiriz’

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin'ın Haziran sayısı çıktı.

'Erkek, sistem, yaşam KADINLARLA DEĞİŞİZ’ manşetiyle çıkan 159. sayıda 24 Haziran seçimlerine geniş yer verildi.

Konuyla ilgili Nahide Ermiş, Rûken Nurhak, Esra Çiftçi ve Nesrin Navdar'ın yorumlarına yer veren gazete, kadın düşmanı AKP'ye karşı demokratik kadın ittifakına dikkat çekti.

12 Mayıs’ta Irak ve Başûrê Kurdistan’da gerçekleştirilen seçimlerin sonuçlarına dair ise HDP Hewlêr Temsilcisi Müzeyyen Güneş ve Ciwana Serhed’in analizleri yer alıyor.

'EFRÎN BENİM DÜNYAM’

Türk devletinin çeteleriyle birlikte Efrîn’i işgali sonucu Şehba’ya göçen kadınların koşullarını ve ruhsal pozisyonlarını Nagihan Akarsel 'Ense Cîhan'ın hikayesinden yola çıkarak anlatıyor. 'Efrîn benim dünyam' başlığını taşıyan makalede Akarsel Efrînli kadınların şu sözlerini paylaşıyor: "Efrîn toprağında Efrînlilerin dışında kimsenin mayası tutmaz. Ne Roma’nın, ne Bizans’ın ne Osmanlı’nın mayası tutmadı, şimdi de tutmaz.."

58 gün süren Efrîn direnişi ve akabinde yaşananları değerlendiren kanton eşbaşkanı Hêvî Mistefa da kadınların direngenliğine dikkat çekiyor.

'ZİLAN BÜYÜK YAŞAM ARAYIŞIDIR’

Gazete, 30 Haziran 1996'da Dersim'de fedai eylemi gerçekleştiren PKK gerillası Zeynep Kınacı'nın (Zilan) şehadetinin yıl dönümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kınacı'ya ilişkin değerlendirmelerine yer verdi. 'ZİLAN; kesin özgürlük istemi, yaşam arayışıdır' diyen Öcalan çarpıcı tespitler yapmakta.

DEVRİMİN SOLMAYAN GÜLLERİ

26 Nisan 2018'de Almanya'nın Lünen kentinde yaşamını yitiren Kürt Özgürlük Mücadelesi emekçilerinden Sosyalist Şilan’ı (Müzeyyen Palabıyık) Rojda Yıldırım, 7 Haziran 2002'de yaşamını yitiren Filiz Yerlikaya'yı (Gulan) Eylem Lelîkan ve 12 Haziran 2017'de Colemêrg'de yaşamını yitiren Melek Batur'u (Delila Tendurek) ise Gulan Avrêl yazdı.

'ÖZGÜR BİR KADININ ÖLÜMSÜZ ŞARKISI’

Newa; Haziran sayısında 22 Aralık 2015'te İstanbul'da polis ile girdikleri bir çatışmada arkadaşı Şirin Öter ile infaz edilen MLKP militanlarından Yeliz Erbay'ın 'Özgür bir kadının ölümsüz şarkısı' kitabına da yer verdi.

Varyos Yayınları’ndan çıkan kitaba ilişkin görüşlerini paylaşan gazeteci Arzu Demir; “Özgür Bir Kadının Ölümsüz Şarkısı” kitabı; Yeliz’in öğretmenlikten kent gerillasına giden sürecini anlatırken, özgürleşmek isteyen her kadının kendine sorduğu soruların da yanıtlarını veriyor' diye kitabın içeriğine dair ipuçları veriyor.

'GERİ SAYIM BAŞLADI’

Haziran sayısında; 23 Haziran'da Almanya'nın Dortmund kentinde gerçekleştirilecek olan 14. Zilan Kadın Festivali'nin bu yılki konsepti, hazırlıkları ve programına ilişkin Hazırlık Komitesi'nden Ayten Aslaner ile röportaj da yer almakta. Aslaner, Avrupa'da yaşayan kadınları; “Parastina Efrînê parastina şoreşa jinê ye” şiarıyla yapılacak olan festivalin hazırlık çalışmalarına ve festivale katılmaya çağırdı.

159. Sayı; Gazetenin yazarları Zerya Gül'ün; 'Silahını gülle donatanlar', Müge Tuzcuoğlu'nun; 'Kabul edilebilir miydi' ve Zeynep Erdem'in 'Hilbijartin' makalelerinin yanı sıra zengin bir içeriği kapsıyor.