Kemalbay: Bu düzen değişmeli

Kemalbay, doğayı ve emeği yağmalayan iktidarın yasaklarla OHAL ve köle düzenini rutin hale getirmek istediğine dikkat çekerek, “Bu düzen değişmeli. Yeni bir yaşam istiyoruz ve bu 1 Mayıs bunun için mücadeleyi yükseltme zamanıdır” dedi.

Bu yıl da yasaklar gölgesinde kutlanacak olan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, ANF’ye değerlendirdi.

Kemalbay, bu düzenin değişmesi gerektiğinin altını çizdi. 1 Mayıs’ta bile sermayenin servetine servet katsın diye işçilerin çalışacağına dikkat çeken Kemalbay, artık giderek derinleşen sömürü düzenine dur demenin zamanı geldiğini vurguladı. 

‘KÖLELİK DÜZENİNİ TAHKİM ETMEYE ÇALIŞIYORLAR’

2021 yılının 1 Mayıs'ında baskıların had safhaya çıkartıldığı bir atmosferde karşılandığını belirten Kemalbay, işçi ve emekçilerin tepkilerini dile getirmek için sokağa çıkan herkesin darp edilerek gözaltına alındığını hatırlattı. Kemalbay, salgını da fırsata çeviren iktidarın, bir yandan “Çarklar dönecek” diyerek işçi sınıfını çalışmaya mahkûm ettiğini, diğer yandan da bayramlarını yasaklayarak kölelik düzenini tahkim etmeye çalıştığına dikkat çekti. 

‘İŞÇİLER 1 MAYIS’TA BİLE ÇALIŞMAYA MAHKÛM EDİLİYOR!’ 

Sermaye servetine servet katsın diye işçi ve emekçilerin adeta virüse teslim edildiğini dile getiren Kemalbay, salgın bir işçi sınıfı hastalığı olarak sürerken ve her gün onlarca işçi yaşamını yitirirken, kapanma adı altında sömürünün, OHAL ve darbe koşullarının rutin hale getirilmek istendiğine işaret etti. 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda bile işçilerin çalışmaya mahkûm edildiğine dikkat çeken Kemalbay, kapanma süreci boyunca da imalat başta olmak üzere hemen hemen bütün sektörlerin çalışmaya devam edeceğini belirtti. 

‘ÜLKEYİ YAĞMALAMAYA GELMİŞLER!’ 

Kemalbay, işçiler açısından durum böyleyken, kapanma adı altında “evde kalın” dayatması yapılan insanlara yönelik ise hiçbir ekonomik destek paketi açıklanmadığını dile getirdi. “Türkiye, Merkez Bankası’nda ve kasasında kaynak kalmayan bir ülke” diyen Kemalbay, bütün kaynakların hem uluslararası sermayeye hem de yandaşlara ve 5’li çeteye akıtıldığını vurguladı. Bu iktidarın ülkeyi yağmalamaya, soymaya geldiğini kaydeden Kemalbay, “Çeşme’den Dersim’e, İkizdere’ye kadar bir taraftan doğayı, iş yerlerinde de işçilerin emeğini yağmalıyor. Her şey sermayeye peşkeş çekiliyor. İşte böyle bir düzende yaşıyoruz. Bu düzende de hiçbir ekonomik destek paketi açıklanmıyor” dedi. Kapanıyoruz denilerek hiçbir sorunun çözülmediği gibi aksine daha da ağırlaştığına işaret eden Kemalbay, insanların iyice açlık ve sefalete mahkûm edildiğini vurguladı. 

‘YENİ BİR YAŞAM İSTİYORUZ’

Salgınla birlikte bu neoliberal kapitalist düzenin değişmesi gerektiğinin tüm çıplaklığıyla ortaya çıktığını dile getiren Kemalbay, sömürünün giderek derinleştiğini, aşı patenti yüzünden insanların öldüğünü; ilaç tekelleri yaşasın ve kâr etsin diyen bir düzenin kurulduğuna vurgu yaptı. Kemalbay sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu düzen değişmeli. Artık bu sömürü düzenine dur deme zamanı. Herkesin eşit olduğu, barış ve adalet içinde yaşadığı, doyabildiği, aşıya erişebildiği bir dünya, bir ülke istiyoruz. Yeni bir yaşam istiyoruz ve bu 1 Mayıs böyle bir yaşam için mücadeleyi yükseltme zamanıdır.”